DANIEL MORAR: Cand presedintele si premierul iti spun ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci

Daniel Morar a hotarat sa puna capat carierei sale din fruntea Ministerului Public. Morar a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, ca va cere Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) sa revoce detasarea sa in functia de prim-adjunct al procurorului general.

"Insa in momentul in care presedintele si premierul iti spun ca e o mare problema de constitutionalitate, si iti spun tie Morar ca impiedici numirile de procurori, sau ca esti o problema pentru sistem, trebuie sa pleci. Voi cere Consiliului Superior al Magistraturii sa revoce detasarea mea", a declarat Morar.

Intrebat daca va ramine la Curtea Constitutionala, unde a fost numit prin decret de presedintele Basescu, Morar a raspuns afirmativ. 

Presedintele Traian Basescu a afirmat joi seara ca exista "un conflict" in ceea ce priveste detasarea lui Daniel Morar la conducerea Parchetului general si s-a intrebat de ce nu detaseaza direct CSM magistrati la conducerea parchetelor pe trei ani.

"In 2005, cind am fost selectat de Monica Macovei pentru sefia DNA, nu mi-am inchipuit ca situatia e atit de complicata. Am realizat ca trebuie o atitudine radicala pentru a putea opera schimbari in lupta anticoruptie. Am actionat dupa inalte standarde morale de exigenta si acelasi lucru l-am cerut si colegilor mei. Am vrut sa schimbam atitudini, regulile, am vrut sa aratam societatii romanesti ca se poate face si altceva. Am vrut sa aratam ca orice persoana ajunge la inchisoare si trebuie sa plateasca daca e corupta. Apreciati dvs dupa 7 ani cum am reusit", a mai declarat Daniel Morar.

"In Romania era o intensa dezbatere despre numele persoanelor care vor conduce Ministerul Public. In aceasta mare de incertitudine, a aparut la un moment dat o certitudine: oricine poate fi procuror general, mai putin Daniel Morar – a spus-o ministrul de justitie, premierul, presedintele Senatului. Prin urmare, am decis sa ma retrag din aceasta cursa. Dupa numirea la CCR trebuia sa devina evident ca nu mai aveam o miza pentru aceasta cursa. Am renuntat la aceasta cursa pentru a-i da presedintelui Basescu marja de negociere cu ministrul Justitiei si a obtine pentru varful DNA cei mai buni oameni, asta era miza mea. Doar oamenii foarte buni fac diferenta. Nu cei buni, nu cei medii. Doar oamenii foarte buni sunt cei care conteaza. Prin urmare, in aceasta cheie trebuie inteleasa declaratia mea in care mi-am exprimat opinia ca in fruntea DNA trebuie sa fie un om din DNA", a tinut sa sublinieze Morar.

"Nu am intentionat sa incalc dreptul premieruli Romaniei de a nominaliza pe cine vrea si nici pe cel al presedintelui de a numi pe cine vrea. Am vazut aseara ca aceasta atitudine nu convine. Mi s-a spus ca desemnarea procurorilor este o intelegere intre actorii politici si ca nu conteaza ce spun procurorii si judecatorii", a mai declarat Daniel Morar.

Sursa foto: Realitatea TV