Datoriile societatilor de la BVB sunt de 3 ori mai mari decat capitalizarea

Jumatate din societati au un grad de indatorare mai mare decat limita de 33 la suta recomandata pentru o activitate fara probleme financiare. Cum Bursa de Valori Bucuresti (BVB) nu a reusit sa-si indeplineasca rolul de finantator al economiei, mai ales in ultimul an, cand criza financiara a atras nevoia de resurse suplimentare, companiile listate s-au vazut nevoite sa apeleze la banci, marindu-si astfel datoriile.

Dupa publicarea rezultatelor financiare pentru trimestrul III, sumele pe care emitentii de la BVB le datoreaza au ajuns la 76,6 miliarde de lei, valoare care depaseste cu mult evaluarea pe care o dau investitorii companiilor listate.

Un indicator important pe care investitorii il iau in calcul atunci cand opteaza pentru o companie listata este modul in care „candidata quot; isi gestioneaza datoriile, acesta fiind un indiciu pentru sustenabilitatea activitatii. Din cele 68 de companii luate in considerare dupa publicarea rezultatelor financiare din trimestrul III (cu exceptia Erste Bank si a Petrom, care nu au fost incluse in calcul, fiind valori extreme), 21 au inregistrat o majorare a datoriilor, in primul rand determinata de o crestere a datoriilor cu scadenta mai mica de un an.

Valoarea cumulata a datoriilor s-a ridicat la 76,6 miliarde de lei, in crestere cu numai 5,96% fata de aceeasi perioada din 2009. In conditiile in care capitalizarea cumulata a companiilor de la categoriile Bursei de Valori Bucuresti ajunge la 25,13 miliarde de lei (cu exceptia Erste Bank si Petrom), valoarea emitentilor de la BVB este de trei ori mai mica decat sumele pe care acestea le datoreaza.

Citeste articolul integral in Financiarul (Foto: Mondo News)