Desfiintare Case de Sanatate si Directiil de Sanatate: Ce se va intampla cu angajatii?

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a declarat marti ca intentioneaza sa desfiinteze Casele Judetene de Asigurari de Sanatate si Directiile de Sanatate, un proiect in acest sens urmand a fi pus zilele acestea in dezbatere publica.

Motivul pentru care aceste institutii trebuie desfiintate este reducerea cheltuielilor din sistemul sanitar. Desfiintarea Caselor judetene de asigurari ar aduce o economie de 1% din bugetul Fondului de Asigurari de Sanatate, bani care ar putea fi folositi pentru programele pentru medicamente sau spitale, deci acoperirea nevoilor pacientilor.

Numai cheltuielile de administrare ale Caselor Judetene de Sanatate se ridica la circa 500 de milioane de lei in fiecare an, cheltuieli care se fac cu salarii, materiale si servicii, ori de capital.

„Este un model comunist”, a spus ministrul Eugen Nicolaescu, „din anii 50”, iar reforma sistemului este necesara. Potrivit agentiilor de presa, jumatate din cei 5000 de angajati ai DSP vor fi disponibilizati.Declaratiile au fost facute cu ocazia Forumului National al Asociatiilor de Pacienti, eveniment organizat de Coalitia Organizatiilor Pacientilor cu Afectiuni Cronice din Romania si Colegiul Medicilor din Romania.

In privinta personalului care lucreaza la Casele de Sanatate si la Directiile de Sanatate, deocamdata nu se stie ce solutii se vor gasi. Aproximativ 3200 de persoane lucreaza in cadrul institutiilor judetene si cel mai probabil acestea ar putea fi fi disponibilizate sau repartizate catre consiliile locale si judetene.

Decizia de desfiintare a celor doua institutii este prevazuta in proiectul de buget pe care Ministerul Sanatatii l-a trimis la inceputul anului in Parlament.Sursa foto: gorjnews.ro