Deva – Politisti implicati in afaceri ilegale cu comorile dacice

Cel de-al treilea dosar al braconierilor din Muntii Orastiei a fost inregistrat pe rolul instantei Judecatoriei Deva. Cinci traficanti de comori dacice sunt cercetati pentru valorificarea ilegala a unor tezaure in valoare de peste patru milioane de euro.

Cinci persoane, invinuite ca s-au asociat intr-o grupare infractionala, au fost trimise in judecata pentru ca au valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piata neagra a antichitatilor, sustrase din situl arheologic Sarmizegetusa Regia. Valaorea prejudiciului produs este de 4,8 milioane de euro. Grupul braconierilor este acuzat de asociere in vederea savarsirii de infractiuni, efectuarea neautorizata de detectii si sapaturi in siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri si chiar abuz in serviciu contra intereselor publice.

“Intre cei cinci invinuiti, cercetati si in precedentele doua dosare ale “comorilor dacice”, se afla fostul sef al postului de politie din Gradistea, trecut in rezerva, si un angajat al Politiei Deva”, a declarat Augustin Lazar, prim-procurorul adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Alba Iulia. “Politistul devean trimis in judecata va fi pus la dispozitie pe durata procesului. Celalalt suspect nu mai lucreaza in cadrul Inspectoratului”, a adaugat subinspectorul Bogdan Nitu, de la IPJ Hunedoara. “Dosarul a fost inregistrat astazi pe rolul Judecatoriei Deva, iar primul termen al procesului a fost stabilit la data de 28 septembrie”, a precizat judecatorul Cornelia Filimon, purtatorul de cuvant al instantei din Deva.

Citeste mai mult pe site-ul Adevarul (Sursa foto: Adevarul)