Discursul presedintelui Traian Basescu in Parlament

Presedintele Traian Basescu a sustinut la Parlament un discurs pe teme de politici europene. Pentru aderarea la spatiul Schengen si deplina integrare europeana, sunt necesari trei mari pasi in urmatoarea perioada, a spus seful statului: desemnarea sefilor de Parchete, indepartarea ministrilor cu dosare penale si un statut al parlamentarilor care sa ii puna pe acestia pe picior de egalitate cu oamenii de rand.

Presedintele si-a sustinut discursul in fata Parlamentului, dupa ce senatorul liberal Ioan Ghise a sustinut mesajul de boicot al sedintei.

Cele mai importante declaratii ale presedintelui Traian Basescu:

– Romania are trei mari axe de politica externa: apartenenta la UE, la NATO si parteneriatul strategic cu SUA.

– Daca parteneriatul cu SUA vizeaza interese economice, transfer de tehnologie, investitii si cooperare militara, apartenenta NATO e securitatea, iar apartenenta la UE este prosperitatea noastra de zi cu zi. Despre apartenenta la UE va vorbesc astazi.- Care ne sunt cele trei mari obiective pentru aprofundarea procesului de integrare: un stat modern, eficient, un stat de drept; adoptarea monedei euro; accesul in Spatiul Schengen.

– Legat de primul aspect: Romania a facut progrese considerabile: legea micii reforme in justitie, cele patru noi coduri, liberalizarea pietei fortei de munca, legea educatiei, a dialogului social, a pensiilor si salarizarii. (…)

– Baza credibilitatii tarii nu este legata de diplomatie, ci de ceea ce facem noi aici. Nici o democratie nu poate inventa lucruri care nu s-au facut.

– Partenerii nostri europeni au apreciat vointa politica de a modifica legile tarii, laolalta cu dorinta romanilor de a suporta efectele crizei economice. Le multumesc romanilor care au suportat masurile grele de austeritate, in paralel cu introducerea legislatiilor.

– Adoptarea monedei euro: in baza Tratatului de Aderare, adoptarea monedei euro nu e facultativa, ci o obligatie asumata. tinta este anul 2015. In opinia mea, termenul a devenit nerealist si va trebui ajustat dupa o analiza la nivel de Guvern, Parlament, BNR.

– In criteriile de la Maastricht, Romania este stabilizata macroeconomic, isi poate finanta deficitul, ultima emisiune de bonduri romanesti s-a facut la dobanzi de 4,5% pe an, la imprumuturi pe termen mediu. tinta de deficit pentru anul 2012 a fost atinsa. Fluctuatia cursului de schimb trebuie mentinuta: este un alt obiectiv indeplinit.

– De asemenea, Romania se imprumuta cu perspectiva in scadere. Inflatia: conform calculelor de inflatie medie in UE, ar trebui sa fie 2,8%. Cred ca Romania nu este foarte departe. Un efort conjugat al Guvernului si al BNR ar putea sa faca aceste doua criterii usor de atins.

– Trebuie evitata o eventuala decuplare a tarii de la zona euro. Dar chiar daca suntem parte a tuturor acordurilor din zona euro, succesul in zona euro nu poate fi garantat.

– Apreciez ca, inainte de a intra in zona euro, avem obligatia sa aducem fondurile de stat la un nivel de competitivitate acceptabila.

– Introducerea managementului privat, privatizarea companiilor de stat nerentabile, sunt esentiale inainte de intrarea in zona euro. in caz contrar, putem sa ne pregatim de pe acum pentru esec.

– Apelul meu catre Parlament si Guvern este sa rezolvam aceste probleme inainte de a intra in zona euro. Pentru ca exista o tendinta de creare a unei Europe cu doua viteze. Este esential sa adoptam moneda euro in urmatorii doi-trei-patru ani, altfel riscam ca modificarea tratatelor europene sa ne prinda nepregatiti.

– Apelul meu la dumneavoastra este ca, alaturi de modernizarea statului, sa ne facem un obiectiv din cresterea performantelor pentru a intra pregatiti in zona euro, pentru a evita orice perspectiva de a contribui la crearea Europei cu doua viteze.Accesul in Spatiul Schengen.

– Romania indeplineste toate criteriile tehnice de acces in Schengen.- Intrarea tarii in Schengen inseamna ca Romania este credibila, ca va fi un granicer corect al frontierei UE, va fi un pas mare in procesul de integrare in UE.

– Ce ne impiedica accesul? O stim toti: unele state leaga accesul in Schengen de lupta anticoruptie si existenta sa de stat robust, sigur in functionarea sa democratica. Trebuie sa actionam in consecinta.

– Acum avem un mare avantaj, pentru prima data: statele care leaga accesul de raportul MCV s-au pronuntat clar pe acest subiect. Al doilea avantaj: avem o data precisa, cel mai probabil decembrie 2013, cand Consiliul Justitie si Afaceri Interne se va pronunta in privinta Bulgariei si Romaniei.

– Trebuie sa facem din intrarea Romaniei in Schengen un obiectiv de interes national. in acest sens, avem nevoie sa rezolvam trei mari chestiuni. 1. Desemnarea conducerii Parchetului General si a sefului DNA in cel mai scurt timp. 2. Indepartarea ministrilor cu dosare penale in instanta. Vreau sa fiu foarte clar: eu nu acuz pe nimeni, prezumptia de nevinovatie este lege, dar pentru unele state e greu de inteles de ce nu reusim sa pune in afara executivului un cetatean care are probleme cu justitia si sa il aducem inapoi imediat ce justitia se pronunta in favoarea lui. 3. Un statut al parlamentarilor care sa ii aseze pe parlamentari pe picior de egalitate cu orice cetatean.

– Implementarea conform angajamentelor a Codului Penal si de procedura penala sper ca nu va fi amanata. Este necesar de asemenea un angajament chiar al Parlamentului, de a avea un cod de conduita al parlamentarilor.

– Am convingerea ca aceste elemente vor asigura eliminarea reticentelor statelor europene si ne vor asigura intrarea in spatiul Schengen pana la sfarsitul anului.

– Va asigur de dorinta mea fara rezerve de a avea un parteneriat care sa ne duca la succes. Avem nevoie si putem sa mutam frontiera UE pe Prut.

– Cele trei elemente – stat modern, stat de drept, acces in zona euro si acces in zona Schengen sunt elemente in care putem avea contradictii – avem pareri si doctrine diferite. Dar cele trei sunt de interes national.

– Este o confirmare ca Romania are un singur drum: drumul spre vest. Pozitia Romaniei nu poate deveni ambigua prin presiuni de acasa in ceea ce priveste directia de urmat.- Orice intarziere in accelerarea procesului de integrare face rau romanilor. Spatiul nostru de prosperitate nu este intr-o Romanie in afara zonei euro si Schengen. Romanii vor ajunge asa la prosperitate.

– As vrea sa fac o precizare, pentru perioada 2009-2010, imi asum fara rezerve masurile pe care le-am adoptat, eu sprijinindu-i politic pentru asta si exprimand regretul ca acele masuri i-au afectat atat de greu pe romani. Dar Romania n-ar fi trecut atat de rapid peste criza economica in care se afla. Masurile au dus la o reechilibrare rapida din punct de vedere economic, au facut ca in 2011 Romania sa aiba crestere de 2,2%.

– In mod constient, si eu si Guvernul de atunci ne-am asumat costul politic. Majoritatea de acum – Aveti increderea poporului, cu o majoritate de peste 70%, sa faceti acesti ultimi pasi pentru ca Romania sa reuseasca sa se integreze.

– Am convingerea in acelasi timp ca si declaratiile au rostul lor. Vreau sa va spun un lucru care nu este de bun augur, si plec de la o realitate: Am mai avut partide mici care, prin declaratiile liderilor, pareau antioccidentali, anti-NATO, anti-UE.

– Cand astfel de declaratii vin de la liderii unor partide mari, ei slabesc energia poporului de a se vedea in UE. Liderii acestei tari, orice deputat, orice senator – fac apel la responsabilitate – pentru ca nu aveti in spate un partid de 3%, aveti 60-70% din voturile poporului: Un discurs antioccidental nu face decat sa ne intoarca inapoi.

– Romania are nevoie ca poporul ei sa creada in drumul ei spre Vest. Cine are alternativa la acest drum? Cer responsabilitate: orice declaratie este analizata de partenerii nostri europeni si n-as vrea ca Romania sa fie etichetata prea curand ca fiind o tara eurosceptica.

– O ultima mentiune: va multumesc ca mi-ati dat ocazia sa ma adresez Parlamentului Romaniei. Pe cele trei chestiuni, in mine puteti avea oricand un partener de nadejde.