Disponibilizari la Termoelectrica, CN a Huilei Petrosani si Electrocentrale Deva

nbsp;

Guvernul a aprobat o Hotarare care vizeaza nbsp;eficientizarea activitatii unor operatori economici care se afla sub autoritatea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afacer, respectiv: SC Termoelectrica Bucuresti, cu filialele societatii comerciale, CN a Huilei Petrosani, SC Electrocentrale Deva.

Masurile fac parte din planul de actiuni asumat de Guvern prin Acordul cu FMI/BM/CE si sunt incluse in programele de restructurare propuse de operatorii economici.

Astfel, Guvernul a aprobat Lista societatilor si a companiilor aflate sub autoritatea sau in coordonarea Ministerului Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri la care se vor efectua concedieri colective in 2011, dupa cum urmeaza:

· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;SC Termoelectrica Bucuresti, cu filialele societatii comerciale – 300 de persoane
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;CN a Huilei Petrosani – 900
· nbsp; nbsp; nbsp; nbsp;SC Electrocentrale Deva – 100.

Persoanele disponibilizatei vor beneficia, conform nbsp;actului normativ aprobat de Guvern, de prevederile Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 116/2006 privind protectia sociala acordata persoanelor disponibilizate prin concedieri colective efectuate ca urmare a restructurarii si reorganizarii unor societati nationale, regii autonome, companii nationale si societati comerciale cu capital majoritar de stat, precum si a societatilor comerciale si regiilor autonome subordonate autoritatilor administratiei publice locale. nbsp;

Astfel, persoanele disponibilizate pot beneficia de indemnizatie de somaj si venit de completare pentru o perioada de 20 pana la 24 de luni, in functie de vechimea in munca. Impactul bugetar total este estimat la aproximativ de 25 milioane de lei.

Strategia energetica a Romaniei pentru perioada 2007-2020 aprobata prin Hotararea Guvernului nr. 1069/2007 constituie documentul in baza caruia se vor nbsp;derula programele de restructurare ale operatorilor economici din care sunt sub autoritatea MECMA.

Obiectivele principale ale acestor programe sunt reducerea, in continuare, pana la eliminare, a pierderilor din exploatare, obtinerea unei competitivitati reale in conditiile unei piete libere, atenuarea impactului social, eficientizarea actului managerial, utilizarea mai buna a potentialului uman si tehnic existent, diminuarea cheltuielilor financiare si impact pozitiv asupra mediului de afaceri.