E 111, primul avion supersonic romanesc! ARCA a lucrat in secret la acest program!

Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) a anuntat miercuri, intr-o conferinta de presa, un program la care a lucrat in secret in ultimul an, vizand realizarea primului avion supersonic romanesc de mare altitudine ce va lansa racheta Haas II, pentru competitia Google Lunar X Prize.

Avionul E-111 la care ARCA a lucrat in ultimul an este destinat extinderii capacitatilor asociatiei de lansare a rachetei Haas II, pentru competitia americana Google Lunar X Prize

ARCA a lansat, pe 1 octombrie, prima racheta spatiala romaneasca, Helen 2, din largul Marii Negre, realizand astfel primul zbor din cadrul competitiei Google Lunar X Prize, care vizeaza trimiterea unui robot pe suprafata Lunii de o organizatie privata.

Avionul E-111 la care ARCA a lucrat in ultimul an este destinat extinderii capacitatilor asociatiei de lansare a rachetei Haas II, pentru competitia americana Google Lunar X Prize, precum si dezvoltarii tehnologiilor pentru turismul spatial.

Anuntul a fost facut miercuri de presedintele ARCA, Dumitru Popescu, in cadrul unei conferinte de presa.

quot;Prezentarea programului avionului experimental supersonic E-111, cu cateva zile inainte de Craciun si la cateva zile de la Centenarul zborului primului avion cu reactie din lume, realizat de Henri Coanda, nu este intamplatoare. Am ales acest moment pentru ca dorim ca cei care vor vedea acest anunt sa se bucure de existenta unui program major, pozitiv, inspirational, pe care Romania il asteapta de 20 de ani. Un program in care sa spere, un program care sa insemne progres. Avionul supersonic E-111 este un asemenea program quot;, a declarat Dumitru Popescu, potrivit unui comunicat ARCA.

Incepand cu 1 februarie 2011, ARCA va oferi publicului din tara si din lume o oportunitate unica, aceea de a participa zilnic, pe parcursul unui an si jumatate, prin intermediul camerelor video, la povestea crearii supersonicului romanesc. Astfel, vor fi postate zilnic imagini pe canalele web ale ARCA – youtube.com, facebook.com, site-ul asociatiei etc.

E-111 a fost proiectat pentru a inlocui baloanele purtatoare folosite pana in prezent de ARCA, necesare transportului deasupra atmosferei terestre a vehiculelor racheta. Baloanele purtatoare au reprezentat o solutie ieftina si rapida, insa si-au aratat si limitele, fiind cauza principala pentru doua amanari succesive ale lansarii rachetei spatiale Helen.