EUROVISION ROMANIA: Cine va reprezenta Romania la Eurovision 2013

Eurovision 2013 Romania si-a desemnat castigatorii celei de-a doua semifinale. Astfel, dupa votul telespectatorilor si alegerea membrilor juriului, s-au calificat mai departe in finala EUROVISION 2013 din 9 martie urmatoarele trupe:1. Narcis Iustin Ianau – Seven; 2. Elena Carstea – Spinning; 3. Ovidiu Anton – Run away with me; 4. Cristian Prajescu – The best thing in life is to love; 5. Al Mike feet. Renee Santana – What is love; 6. Andrei Leonte – Paralyzed.

Narcis Iustin Ianau, in finala EUROVISION ROMANIA

Narcis Iustin Ianau a concurat in semifinala a doua cu numarul 11 si a interpretat piesa Seven , muzica Dan Horatiu Dumitras, Narcis Iustin Ianau, text Narcis Iustin Ianau. “Ma numesc Narcis Iustin Ianau si am 17 ani. Sunt din Bacau si de mic copil mi-a placut muzica. Am inceput sa cant de la o varsta frageda, si, din cate imi amintesc, prima data cand am cantat a fost la varsta de cinci ani, in corul bisericii. Cantecul ales a fost “My heart will go on”, iar cei care m-au auzit au fost placut surprinsi. Eu, coplesit de emotie, am inceput sa plang in timp ce cantam, iar acela a fost cel mai frumos lucru care mi s-a intamplat pana acum. Prima data cand am cantat pe o scena adevarata, aveam 15 ani si am facut un duet cu un tanar, la Ateneul din Bacau. Am fost surprins sa vad ca oamenii care nu ma cunosteau ma aplaudau si m-am simtit in al saptelea cer. Apoi, in 2011 am participat la un concurs de talente, unde m-am clasat pe locul doi. Dupa aceea, am cantat la multe evenimente publice sau private si la show-uri TV, in Romania si in strainatate. De atunci, imi dezvolt cariera muzicala si cant in concerte si la evenimente. In prezent, studiez la Liceul de Arta George Apostu din Bacau” , scrie Narcis in prezentarea facuta pe site-ul Eurovision Romania.

In finala EUROVISION Romania merge si Renee Santana

Renee Santana, nepoata faimosului Carlos Santana, s-a nascut in Mexic acum 23 de ani, este o fire energica si spune despre ea ca este o femeie puternica, obisnuita sa detina controlul, iubeste muzica si animalele si daca nu ar fi fost cantareata ar fi vrut sa devina biolog marin. Al Mike, adica Mihai Alexandru a fost prezent de zece ori in finala nationala Eurovision mai intai cu Nicola 1992 cu piesa Balerina , apoi Doar amintiri 1994, Undeva departe 1996, I feel good 1999, I do 2002, iata ca in anul 2003 castiga selectia cu piesa Don’t break my heart interpretata de Nicola, si reprezinta Romania la Eurovision in Letonia, la Riga, ocupand locului 10. Interesant aici este faptul ca turcoaica Sertab, cea care a castigat Eurovisionul din acel an, a declarat la conferinta ei de presa, cu 3 zile inainte de finala, ca ii place piesa Romaniei si in loc sa-si cante piesa ei, asa cum se obisnuieste, in fata sutelor de ziaristi, a cantat piesa lui Mihai Alexandru. Au mai urmat doua selectii nationale la care a ocupat locul 3 cu piesa “Brand new feeling” 2006 avandu-l coautor pe Mark Pfeling (Belgia) si textier pe Jamie Winchester (Irlanda), solista fiind Dora si locul 6 cu trupa Pacifica cu Leo Iorga si piesa “Prea mici sunt cuvintele”.Al Mike si Renee Santana a concurat in a doua semifinala cu numarul 5 cu piesa What is love , compusa de Mihai Alexandru.

Ovidiu Anton, un alt finalist EUROVISION Romania

Ovidiu Anton a concurat primul in a doua semifinala EUROVISION cu piesa Run away with me , pe propria muzica si text. “Cant de cand ma stiu si sunt prieten cu scena de la 6 ani. Am studiat chitara si pianul la scoala de muzica, iar din dorinta de a compune si a interpreta muzica rock, in 1998 am infiintat trupa Carpe Diem alaturi de care am concertat in tara si strainatate pana in 2002.In 2003 am castigat locul 2 la sectiunea interpretare Mamaia cu o piesa proprie, in 2004 -2006 am fost sef de promotie al scolii Vedetelor Editia a 2-a, in 2005 am reprezentat Romania la Cerbul de Aur, din 2008 pana in 2012 am fost solistul trupei Pasager, alaturi de care am participat la Selectia Nationala Eurovision 2010.In 2012 parasesc grupul Pasager impreuna cu chitaristul Cain Grigoriu si particip din nou la Selectia Nationala Eurovision cu piesa proprie, I walk alone , iar faptul ca interpretarea mea a fost cea mai apreciata si laudata de membrii juriului cat si experientele anterioare m-au convins ca anul acesta sa compun din nou pentru aceasta competitie” , marturiseste Anton.

EUROVISION Romania cu Elena Carstea

Elena Carstea este o solista de muzica pop, compozitoare si textiera romana. A absolvit in anul 1981 liceul Pedagogic din Sibiu si inca de la 16 ani si-a format primul grup alaturi de Ioan Gyuri Pascu. Formatia celor doi s-a numit «Trandafirii negri». A cantat de mic copil alaturi de sora sa in formatii muzicale scolare. Colaboreaza cu grupul Star 2000 a lui Petre Geambasu pentru un turneu in Emiratele Arabe Unite.In perioada 1982-1986, este solista formatiilor Cornel Varban si Alexandru Wilmany. Compune piesa Ochii tai care devine un mare succes.Din 1990 a efectuat turnee in SUA, Germania, Canada, Marea Britanie. A sustinut peste 3.000 de concerte si a participat la numeroase emisiuni radio si TV.In 1996 semneaza albumul de versuri «Poezele pentru Vipi», ilustrat de stefan Popa Popas. Din 1994 este director artistic la Complexul artistic Vox Maris. In 1999 infiinteaza si este presedinte de onoare al Sindicatului Interpretilor si Compozitorilor Liberi Profesionisti.De-a lungul carierei obtine numeroase premii printre care: premiul publicului la festivalul «Melodii 83» cu piesa «Ochii tai»; locul I la festivalul Izmir, Turcia in 1995; locul I la Coven, Irlanda; PREMIUL III -Egipt-cu piesa- Every time u walk away in 1998; locul I pentru piesa gelozie, Vilnius, Lituania si locul II pentru piesa Noi si alte numeroase distinctii.Elena Carstea Muttard a concurat in a doua semifinala cu numarul 10 cu piesa Spinning . Muzica a fost semnata de Elena Carstea Muttart si Cristian Faur, iar textul de Elena Carstea Muttart.

Andrei Leonte, un alt finalist EUROVISION Romania

Andrei este primul castigator X Factor Romania. Experienta pe scena si-a castigat-o cu ajutorul multor incercari de a razbi in industria muzicala, Andrei fiind inca din 2006 finalist la un alt concurs national televizat.Cu acest prilej a si reusit sa isi convinga familia de intentiile sale serioase de a face muzica si de dorinta de a se muta la un liceu de arte, chiar daca asta a insemnat eforturi foarte mari din partea tanarului, acest pas fiind facut in ultimii 2 ani de liceu.Paralel cu studiul, urmeaza numeroase implicari in proiecte atat locale (trupe de coveruri, cu care se inscrie la Cerbul de Aur si Eurovision in 2009 respectiv 2010) cat si nationale si un contract cu o casa de discuri.La scurt timp dupa confirmarea nationala datorita concursului pe care l-a castigat, Andrei lanseaza doua piese “din bucuria de a face muzica”, asa cum declara el, iar apoi lanseaza primul single cu videoclip din cariera sa, care s-a bucurat de succes. in continuare Andrei are planuri mari, inscriindu-se la Eurovision cu 3 piese urmand, simultan, sa isi lanseze si urmatorul single.Andrei Leonte a concurat in a doua semifinala cu numarul 13. A cantat piesa Paralyzed , muzica Mike Eriksson, Johnny Sanchez, Michael James Down, textul a fost semnat de Jonas Thander, Mike Eriksson.