El Pais: Guvernul din Romania joaca ping-pong cu poporul tigan

quot;Blestemati pana si in tara lor quot;. Sub acest titlu, jurnalistii de la cotidianul spaniol El Pais dezbat situatia romilor repatriati de guvernul francez in ultimele saptamani si lipsa masurilor eficiente de integrare a lor.

Romania, a doua tara intre cele mai sarace din UE, nu le ofera prea multe sanse cetatenilor ei si cu atat mai putin celor de etnie roma, scrie El Pais, preluat de Agerpres.

quot;Unele romance ar castiga 800 de euro muncind ca baby-sitter in Spania. Aici (in Romania) nu ar castiga mai mult de 300 de euro. De asta pleaca romii… si ceilalti. Este acelasi proces, dar mai profund. Un rom nu ar ajunge sa fie baby-sitter in Spania, si nici nu ar ajunge sa castige aici 300 de euro quot;, spune Marian Mandache, de la Fundatia Romani Criss.

60% dintre caminele tiganilor supravietuiesc cu mai putin de salariul minim 657 lei (150 de euro), potrivit unui sondaj CURS.

Oficial, datele indica 535.250 de etnici romi. In realitate, insa, in Romania traiesc aproximativ doua milioane de romi. Multi dintre ei nu isi recunosc etnia, de teama stigmatizarii sociale.

quot;O parte foarte importanta dintre tiganii romani traiesc in situatii de excluziune mai grave decat compatriotii din Spania, ori decat tiganii spanioli. Desigur, romanul de clasa medie nu traieste nici el ca un spaniol. Iar discriminarea este si mai dura quot;, explica Humberto García, reprezentant al Fundatiei spaniole Secretariado Gitano in cadrul agentiei romane. (…)

Guvernul joaca ping-pong cu poporul tigan

quot;El Pais quot; sustine ca, in Romania, romii sunt criticati fara ocolisuri si de politicieni, amintind incidentul in care au fost implicati presedintele Traian Basescu, acuzat atunci de discriminare, si o jurnalista.

Citeste mai mult in evz.ro