Elena Parsa, tanara ucisa de politistul Marius Carstea, a murit. Organele i-au fost prelevate pentru transplant

Ficatul si rinichii tinerei de 23 de ani din judetul Dambovita, impuscata in cap de iubitul ei, politist, care ulterior s-a sinucis, au fost prelevate, marti dimineata, de doua echipe de specialisti de la Institutul Clinic Fundeni din Capitala.

Prin urmare, organele tinerei vor ajunge la trei pacienti care se afla pe listele de asteptare, interventiile urmand a avea loc tot in Institutul Fundeni. Transplatul de ficat va fi realizat in Clinica de Chirurgie si Transplant Hepatic condusa de profesorul Irinel Popescu.

Rinichii prelevati, care vor ajunge la doi pacienti, vor fi transplantati in Clinica de Chirurgie Urologica si Transplant Renal condusa de profesorul Ioanel Sinescu. „Pentru rinichi am chemat sase potentiali receptori care se potrivesc din punct de vedere imunologic cu tanara decedata, iar dintre ei ii vom alege pe cei doi beneficiari. in cursul zilei de azi, vom face si alte investigatii. Alegerea receptorilor se bazeaza pe criterii pur medicale si chiar matematice, daca vreti”, a declarat pentru adevarul.ro acad. prof. dr. Ioanel Sinescu.

„Spre exemplu, persoana care avea nevoie de transplant de ficat nu mai avea nicio sansa daca nu ar fi primit organul la timp. Ceilalti doi pacienti care vor beneficia de rinichi au si alta alternativa, dializa, dar nici nu se compara cu un transplant. Cele trei persoane au primit o noua viata”, a explicat pentru adevarul.ro dr. Victor Zota, coordonator national de transplant.

Potrivit acestuia, familia Elenei Parsa nu s-a opus nicio clipa prelevarii de organe. „Este o familie civilizata, dar incercata de viata pentru ca au pierdut cel de-al doilea copil. Sunt, insa, oameni loviti de soarta care au inteles ca pot oferi o a doua sansa unor persoane pe care nu le vor cunoaste niciodata”, a continuat medicul.

“Inima nu a putut fi prelevata intrucat „n-a avut receptori compatibili. In cazul inimii este o situatie mai complicata. Ai nevoie inclusiv de compatibilitate din punct de vedere fizic. Or, nu puteam lua inima unei tinere de 1 metru 60 de centimetri si sa o transplantam unei persoane de 1 metru 80 de centimetri”, a conchis dr. Victor Zota.

Tanara a fost declarata in moarte cerebrala luni noapte. Imediat a inceput si prelevarea de organe, dupa cum a declarat medicul Bogdan Oprita, purtatorul de cuvant al Spitalului de Urgenta Floreasca, unde tanara fusese adusa duminica, in coma profunda, dupa ce a fost impuscata in cap de prietenul ei, politist in Dambovita. Potrivit dr. Oprita, trupul neinsufletit al tinerei va fi dus la Institutul National de Medicina Legala.

Politistul, iubitul tinerei, a fost gasit mort in masina sa Politistul Marius Carstea, ajutor al sefului postului de Politie din comuna I.L. Caragiale, in varsta de 30 de ani, a fost gasit mort in masina sa, duminica dimineata, iar prietena lui, Elena Parsa, de 23 de ani, a fost gasita in stare grava, fiind impuscata in cap. Primele date arata ca agent principal Marius Carstea, care lucra la Politia Dambovita din anul 2004, si-a impuscat iubita in cap cu arma din dotare, apoi s-a sinucis, cei doi fiind descoperiti de catre o patrula de Politie duminica dimineata, in jurul orei 6.30, in masina politistului, care era parcata in spatele dispensarului din comuna. Elena Parsa este sora fostului fotbalist de la Petrolul Ploiesti Marian Parsa, mort in februarie 2010, la varsta de 23 de ani, dupa ce cu patru ani inainte fusese diagnosticat cu cancer.

Costel Parsa, tatal tinerei, care este presedintele Partidei Romilor din comuna damboviteana Vladeni, spune ca fata a lucrat ca functionar public la Primaria Vladeni, dar acum nu mai avea un loc de munca.

Seful Politiei Dambovita, Marian Galbenus, a spus ca Marius Carstea a fost testat psihologic in 28 noiembrie 2012, controlul aratand rezultate corespunzatoare. Era un politist exemplar, iar postul de politie din Ion Luca Caragiale era un post cu rezultate bune. Era un politist exemplar si nu era cunoscut cu probleme. isi facea datoria, avea o familie normala. Era divortat, nu avea copii , a adaugat seful Politiei Dambovita.