Europa va fi lovita de seceta si inundatii in serie, sub efectul schimbarilor climatice


Europa trebuie sa se pregateasca pentru episoade succesive de seceta si inundatii, ca efect al schimbarilor climatice, avertizeaza nbsp;un specialist din cadrul Grupului interguvernamental de experti al ONU privind evolutia climatului (Giec), citat de Mediafax.

quot;Schimbarile climatice vor ridica doua probleme majore in Europa privind apa: o crestere a deficitului de apa in sudul Europei si o crestere a inundatiilor in alte zone quot;, a explicat Zbigniew Kundzewicz, autorul partii privind resursele de apa din raportul Giec.

Climatologul polonez a mai precizat ca zona de sud a nbsp;Europei va fi mai afectata decat cea de nord, studiile aratand deja o frecventa mai mare a temperaturilor ridicate si perioade de seceta mai lungi, provocand deficit de apa in aceste regiuni.

Specialistul a avertizat ca sectoarele cele mai afectate vor fi agricultura si cel al energiei hidroelectrice, unde se vor inregistra scaderi a productiei cu 20 pana la 50%.

Numai ca Europa nu este pregatita pentru astfel de schimbari majore. quot;Metodele actuale de gestionare a apei risca sa nu fie adecvate pentru reducerea impactului negativ al schimbarilor climatice quot;, a mai spus expertul, citat de Mediafax. nbsp;

Aceste fenomene ar putea fi agravate de o urbanizare galopanta, zonele rurale avand o capacitate de absorbtie mai buna a apei decat orasele betonate.

Sursa foto: nbsp;nytimes.com