Eveniment NATO la Washington DC: Conferinta Internationala Young People Forging the Future

In data de 26 martie 2013 Comandamentul pentru Transformare al Aliantei Atlanticului de Nord (ACT), impreuna cu scoala de Studii Internationale Avansate Paul H. Nitze a Universitatii John Hopkins (CSIS); Centrul pentru relatii transatlantice (CTR) si Consiliul Atlantic al Statelor Unite (ACUS), au gazduit evenimentul “Young People Forging the Future”.
 
Evenimentul face parte din eforturile Comandamentului Academic al Aliantei de a gasi resurse externe benefice pentru organizatie. saptezeci dintre cele mai ascutite minti tinere, cu diverse profesii si nationalitati, angajati ai unor companii de renume, doctoranzi si cercetatori implicati in studii postdoctorale, ghidati de mentori distinsi ai ACT si ai altor organizatii prestigioase, au cautat cele mai inteligente solutii la provocarile care ar putea avea un impact profund asupra planetei si a milioane de oameni de pe glob. Proiectul face parte din eforturile Comandamentului de a gasi cele mai eficiente cai de transformare si adaptare a Aliantei, astfel incat sa poata sa raspunda rapid si eficient provocarilor viitoare.
 
Conferinta a inceput cu cateva remarci ale organizatorilor. Au luat cuvantul Dr. Daniel Hamilton, Directorul Executiv al Centrului pentru Relatii Transatlantice al Universitatii John Hopkins (SAIS); Ambasadoarea Kolinda Grabar – Kitarovic, Asistent Secretar General pentru Diplomatie Publica al NATO (ACUS) si Generalul Maior Peter C. Bayer Jr. din US Army, seful adjunct al Statului Major pentru Planuri Strategice si Politica al NATO. Obiectivul conferintei a fost crearea unui cadru in care acesti tinerii foarte talentati sa se implice si sa contribuie cu o perspectiva noua si inovatoare la activitatea ACT.
 
A urmat detalii despre proiectul fiecarui grup de lucru, prezentate de Lt.Col. William Jakola, analistul strategic al NATO HQ SACT si LCdr. Robert Clarady, specialistul NATO HQ SACT in probleme de angajament.
 
Evenimentul a cuprins trei sesiuni plenare si interventiile a doi dintre liderii de top ai NATO – Comandantul Suprem al ACT NATO generalul francez Jean – Paul Palomeros si generalul – maior Peter Bayer Jr. adjunct responsabil cu strategia si politica NATO. Pe parcursul zilei, au fost si doua sesiuni restranse, formate din patru grupuri de lucru, in care tinerii profesionisti si mentorii lor s-au angajat in discutii aprofundate pe teme de importanta strategica pentru Alianta. Ideile si solutiile acestor tineri geniali vor contribui la dezvoltarea viitoarelor strategii ale comandamentului ACT NATO si vor sprijini misiunea ACT de imbunatatire a relatiilor, interactiunii si cooperarii practice cu partenerii, natiunile si organizatiile internationale.
 
Tinerii au discutat in patru grupuri, care s-au intalnit de doua ori, fiecare sesiune fiind coordonata de un mentor prestigios al ACT, SAIS sau al altei organizatii internationale. in aceste sesiuni s-au discutat pe larg subiectele propuse de organizatori si s-au cautat raspunsuri si solutii pentru intrebarile generalului strateg Peter Bayer Jr.
 
Concluziile celor patru grupuri au fost prezentate in sesiunea plenara finala, prezidata de generalul Bayer, Dr. Dan Hamilton si fostul Ambasador al Ungariei la Washington D.C., domnul Andras Simonyi, actualmente director al Centrului pentru Relatii Transatlantice al Universitatii John Hopkins.
 
Dupa discutii indelungate, examinarea factorilor si a tendintelor de dezvoltare relevante, analiza riscurilor, viitorul securitatii si mediul de operare pentru NATO in 2030 si mai departe, grupurile de lucru s-au reunit pentru a oferi solutii lor, iar mentorii si analistii strategici, inclusiv generalul-maior Peter Bayer, au fost impresionati de rezultatele lor. 
 
“Oricum privesti la viitor, acesta este periculos, complex si rapid”, a declarat Bayer. “Ceea ce am vazut astazi aici ma face sa fiu optimist in privinta viitorului NATO. Am vazut energie, inteligenta si angajament si va multumesc pentru ziua aceasta.”
Remarci introductive  Amb. Kolinda Grabar – Kitarovic (ACUS)
 
In discursul sau introductiv, fosta ambasadoare a Croatiei in Statele Unite, Kolinda Grabar – Kitarovic, actualmente Asistent Secretar General pentru Diplomatie Publica al NATO (ACUS), a spus ca acesti tineri supradotati nu sunt doar viitorii lideri ai Aliantei, ci sunt si liderii de astazi, mintile care aduc schimbarea. 
 
Ambasadoarea a rezumat principalele subiecte ale Summit-ului NATO de anul trecut de la Chicago – securitatea membrilor si securitatea populatiei; conceptul „smart defense” ; parteneriatele internationale, terorismul si atacurile cibernetice; preocuparile pentru rezolvarea crizei energetice, interventia din Afganistan, dezvoltarea schimburilor tehnologice si comerciale intre tarile membre; parteneriatele si implicarea organizatiilor internationale in actiuni si operatiuni determinate de interese comune. 
 
Doamna Kitarovic a subliniat faptul ca lumea de astazi nu mai este despartita de granite, ci de principii. Ambasadoarea i-a invitat pe tinerii profesionisti sa-si spuna parerea, sa-si prezinte ideile si viziunea privind directiile in care ar trebui sa se indrepte Alianta, astfel incat sa se dezvolte, sa fie mai eficienta in viitor si sa obtina capabilitatea necesara provocarilor viitoare. 
 
Discursul introductiv al Generalului Maior Peter Bayer Jr. sef Adj. al Statului Major pentru Planuri Strategice si Politica al NATO
 
In discursul sau introductiv, Generalul Maior Peter Bayer Jr. din US Army, seful adjunct al Statului Major pentru Planuri Strategice si Politica al NATO, a spus ca a avut o revelatie in urma cu patru luni, cand discutand cu fiul sau, in varsta de 21 de ani, a constatat ca generatia urmatoare este mai bine pregatita pentru a se adapta schimbarilor climatului international si ca tinerii au o viziune diferita fata de cei care sunt acum in conducerea NATO, oameni care au cu totii peste 40 de ani. Din acest motiv, generalul a considerat oportuna organizarea acestei intalniri, pentru a da posibilitatea tinerilor profesionisti sa se pronunte asupra felului in care ar trebui rezolvate problemele planetei, astfel incat Alianta sa existe si sa aiba succes in viitor. 
 
Generalul Bayer le-a propus tinerilor sa descrie viitorul planetei si rolul armatei in rezolvarea problemelor ei, de pilda criza energetica sau criza resurselor. Una dintre preocuparile generalului este sa puna de acord guvernele celor 28 de natiuni membre asupra intereselor lor globale, iar intrebarea lui era daca acest obiectiv este realist si posibil in viitorul apropiat: : „ Vom fi capabili vreodata sa avem obiective si valori comune in NATO sau va  trebui sa alegem doar elementele pozitive, asupra carora suntem de acord toti cei 28, iar  acelea sa constituie valorile si principiile dupa care va actiona Alianta in viitor?”
 
Generalul Bayer este preocupat de felul in care mediul academic ar putea contribui la planurile pe termen lung ale NATO, atingerea obiectivelor de securitate, definirea factorilor de risc, astfel incat NATO sa fie pregatita sa raspunda la cele mai imprevizibile provocari.   
 
In alocutiunea sa, generalul a descris conceptul de cooperare strategica, eforturile NATO in cele opt operatiuni simultane actuale, si-a aratat preocuparea fata de protejarea libertatii unor natiuni; a explicat in ce consta conceptul strategic al ghidarii politice si militare si a cerut tinerilor sa raspunda la cateva intrebari fundamentale: Ce anume tine Alianta unita? Ce factori ar putea sa conduca la disparitia sau regionalizarea NATO? Cum va arata planeta peste 20-30 de ani si cum va fi afectata securitatea natiunilor de aceste schimbari? Ce efecte va avea parteneriatul strategic si schimbul de informatii intre Est si Vest si care sunt implicatiile lor actuale si viitoare? Este posibil sa armonizezi 28 de sisteme diferite de guvernare, sa le globalizezi si sa gasesti valori comune, pe care sa le impartaseasca toti membrii? Prin ce mijloace si in cat timp? Care sunt factorii de care depinde acest consens? 
 
In finalul alocutiunii sale, generalul Bayer si-a exprimat convingerea ca  aportul mintii acestor tineri va adauga valoare organizatiei NATO, va aduce un suflu nou acestui conglomerat international, o organizatie care are probleme si provocari similare altor conglomerate multinationale, cum ar fi  UE sau ONU. 
Discursul Generalului Jean – Paul Palomeros Comandant Suprem al ACT NATO la Conferinta „Young Professionals Forging the Future”
 
Comandamentul pentru Transformare al Aliantei Atlanticului de Nord (ACT), impreuna cu scoala de Studii Internationale Avansate “Paul H. Nitze” a Universitatii John Hopkins (CSIS); Centrul pentru relatii transatlantice (CTR) si Consiliul Atlantic al Statelor Unite (ACUS), au gazduit la sfarsitul lunii martie, evenimentul “Young People Forging the Future” la Washington D.C.
 
Evenimentul face parte din eforturile Comandamentului Academic al Aliantei de a gasi resurse externe benefice pentru organizatie, cele mai eficiente cai de transformare si adaptare a Aliantei, astfel incat sa poata sa raspunda rapid si eficient provocarilor viitoare.
 
In sesiunea plenara de la pranz, am asistat la cel mai asteptat moment al zilei, discursul Comandantului Suprem al Aliantei pentru Transformare (SACT), Generalul Jean-Paul Paloméros, general cinci stele al Fortelor Aeriene Franceze. 
 
In auditoriul plin pana la refuz, Generalul Jean Paul Palomeros, a inceput prin a multumi tinerilor studenti si profesionisti, care au acceptat provocarea, si membrilor activi ai ACT, preocupati continuu de dezvoltarea organizatiei. 
 
“Aceasta adunare de profesionisti talentati tineri promitatori, este tot mai semnificativ pentru mine”, a declarat generalul Paloméros. Azi nu v-ati angajat intr-o croaziera de agrement, ci sunteti membri activi ai echipajului la transformarea ACT” a spus generalul. 
 
Generalul Palomeros a facut referire la Art. 5 al Tratatului si la un discurs din 1995 al d-nei Madeline Albright despre securitatea corporativa, parteneriate si aparare colectiva, discurs care a determinat o schimbare de directie pentru NATO, extinderea ariei sale de actiune si o alta viziune privind stabilitatea Europei. Generalul si-a amintit ca Germania s-a opus atunci ideilor novatoare ale d-nei Albright, iar Statele Unite au acceptat schimbarea fara rezerve. Ulterior, atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 au confirmat necesitatea apararii transnationale, iar strategia NATO s-a adaptat acestei directii noi. Astazi Alianta are o strategie mult mai larga, iar rolul ei s-a extins acoperind provocarile actuale si estimandu-le pe cele viitoare, iar rezultatul se vede in operatiunile din Afganistan, Balcani, Orientul Mijlociu si din zona Mediteranei. 
 
Generalul Palomeros a subliniat faptul ca provocarile externe au fost cele care au determinat raspunsurile NATO, proiectele sale ambitioase, care au inclus in ecuatia globala a securitatii elemente noi, resurse exterioare, tehnologie avansata, resurse financiare mult mai complexe decat si-au imaginat fondatorii NATO, in urma cu 50 – 60 de ani. „In acest moment, NATO poate fi definit prin doua concepte – interactiunea si interdependenta membrilor, diseminarea ideologiilor si schimburi economice, tehnologice, parteneriate civile. Personal consider ca aceste doua elemente definesc NATO la momentul actual si determina actiunile organizatiei, actiuni de mentinere a pacii sau interventii militare clasice cu efort multinational. Datorita noilor provocari si a schimbarilor rapide ale climatului, nu putem estima cu exactitate resursele necesare Aliantei in viitor, dar putem prevedea viitorele provocari, iar conceptele „smart defense” si „pulling and sharing” ne dau ocazia sa ne pregatim si sa folosim mai eficient resursele pe care le avem”, a spus generalul Jean – Paul Palomeros. 
 
De asemenea, Comandantul Suprem al ACT NATO a apreciat ca Alianta nu este capabila sa asigure singura securitatea lumii, fara parteneriate puternice, care sa implice alte organizatii, cum ar fi Uniunea Europeana, Crucea Rosie Internationala sau ONU. “Este imbucurator faptul ca partenerii se implica déjà in zonele in care NATO are operatiuni importante, cum ar fi operatiunile din zona Mediteranei, la care cele 21 de natiuni componente UE au contributii importante. Interventia multinationala din Kosovo a fost  cel mai bun exemplu de “smart defense”, a subliniat generalul Palomeros, care considera Uniunea Europeana unul dintre cei mai puternici “jucatorii”  in parteneriatele NATO pentru mentinerea pacii.  Comandantul Suprem considera ca atragerea unor parteneri strategici puternici constituie o solutie pentru cresterea capabilitatii NATO, dar si o tema vasta de cercetare. “Cheia Aliantei o constituie, in acest moment, schimbul de informatii, implicarea tututor partilor si, chiar daca multe dintre inititive au pornit din SUA, ceea ce leaga alianta sunt valorile americane si europene comune. Chiar daca nu avem o istorie comuna, iar perspectiva originara este diferita pe cele doua maluri ale Atlanticului, provocarea este comuna, iar solutiile sunt in beneficiul tuturor membrilor” a raspuns generalul unei intrebari din public.  
 
Intrebat despre mecanismele care guverneaza interactiunea si interdependenta membrilor NATO, ce se intampla cu cele doua principii “smart defense” si “pulling and sharing” atunci cand contributiile membrilor nu sunt egale, generalul a spus ca orice parteneriat necesita incredere, nu este legat doar de “sharing”, ci de o perspectiva mult mai larga. Capabilitatea este legata de logistica, de corporatii, de resurse materiale si umane, de inteligenta si de alte elemente, iar provocarea o constituie optimizarea resurselor cu costuri minime. 
 
La intrebarea despre viitorul NATO in Balcani, in tarile mici din fosta Iugoslavie, de pilda, generalul Palomeros a  spus ca zona Balcanilor reprezinta o sfera importanta pentru NATO, iar viitorul Aliantei in acel perimetru depinde de depasirea dificultatilor actuale. Zona Balcanilor are o importanta majora pentru NATO si reprezinta mai mult decat interventii militare. Fiind o zona de granita a Aliantei, un inters sporit il constituie interactiunea umana, implicarea politica, feed-back-ul acestor natiuni, care a fost si este impresionant si pozitiv. Trecutul acestor natiuni a fost dificil, drumul este lung si greu, dar exista perspective foarte bune in regiune. 
 
La intrebarea cat de repede se poate misca Alianta in realitate, in zona Balcanilor, avand in vedere prezenta unor factori externi perturbatori, generalul Palomeros a raspuns ca NATO este implicat chiar acum in instalarea elementelor scutului anti-racheta in Europa de Est, iar abilitatea de a educa aceste natiuni si de a gasi interese comune cu ele, sunt cele care determina viteza de reactie a Aliantei: “in asemenea situatii, este importanta perspectiva tuturor; sunt 28 de natiuni asezate la aceiasi masa, discutand proiecte cu un buget imens, tari mari care au alte perspective decat tarile mici, iar necesitatea de a raspunde dorintelor tuturor reprezinta unul dintre cele mai importante obiective ale mele.Cand vom gasi raspunsul la intrebarea: “Ce este mai bine pentru NATO – consensul, extragerea intereselor si principiilor comune pentru cei 28, atunci ne vom putea misca. Suntem in faza de implementare a proiectului, concentrati pe rezultate si depinde care parte a paharului o vedem, partea plina sau partea goala? Este o mare presiune pentru asumarea responsabilitatilor, apar elemente noi in ecuatie, pe care nu le-am luat in calcul de la inceput, dar cele mai importante sunt deciziile care se vor lua in Europa. Toata lumea stie ca Putin nu are interese care corespund 100% cu interesele NATO. E dificil sa ajungem la un consens si sa ne miscam mai repede” , a spus generalul Jean – Paul Palomeros in incheiere.