Evenimentele care au marcat primul deceniu al secolului XXI


Agentia France-Presse trece in revista principalele evenimente care au marcat primul deceniu al secolului XXI.

11 SEPTEMBRIE 2001

Doua avioane deturnate de teroristi-kamikaze au lovit in plin cele doua Turnuri Gemene ale complexului World Trade Center de la New York. Un alt avion a lovit Pentagonul, la Washington, iar al patrulea s-a prabusit in statul Pennsylvania, dupa o lupta intre pasageri si teroristi.

Atacurile teroriste, fara precedent in istoria Statelor Unite, s-au soldat cu moartea a 2.973 de persoane. Cele doua Turnuri Gemene s-au prabusit la cateva ore dupa atacuri, lasand Statele Unite in stare de soc. Atentatele au fost revendicate de reteaua terorista al-Qaida, condusa de Osama ben Laden.

RAZBOIUL IMPOTRIVA TERORISMULUI

Ca reactie, administratia George W. Bush a lansat quot;razboiul impotriva terorismului quot;, initiat la sfarsitul lui 2001 prin inlaturarea regimului taliban din Afganistan de o coalitie condusa de Statele Unite. Opt ani mai tarziu, aproximativ 112.000 militari straini sunt inca in Afganistan pentru a sustine regimul de la Kabul in confruntarile cu militantii talibani.

In martie 2003, administratia George W. Bush a decis invadarea Irakului lui Saddam Hussein, cu sprijinul aliatilor britanici. Ofensiva, lansata sub pretextul detinerii unor arme de distrugere in masa si a legaturilor intre regimul irakian si al-Qaida, a divizat profund lumea occidentala. La sfarsitul lui 2009, 115.000 de militari americani sunt inca in Irak, unde au murit zeci de mii de civili, 4.400 de militari americani si 320 de militari din alte tari.

quot;Razboiul impotriva terorismului quot; a cunoscut si aspecte controversate precum abuzurile sexuale comise impotriva detinutilor irakieni de catre militarii americani in penitenciarul Abu Ghraib sau infiintarea inchisorii de la Guantanamo.

TSUNAMI

Un cutremur foarte puternic a avut loc in largul Indoneziei pe 26 decembrie 2004, declansand un tsunami in Oceanul Indian, cu valuri care au atins chiar inaltimea de 30 de metri. Aproximativ 220.000 de persoane au murit din cauza cutremurului si valurilor seismice care au urmat, majoritatea in Indonezia, dar si in Sri Lanka, India si Thailanda.

CUTREMUR IN CHINA

Provincia Sichuan, situata in sud-vestul Chinei, a fost afectata pe 12 mai 2008 de un seism de 7,9 grade care a provocat moartea sau disparitia a 87.000 de persoane. Milioane de persoane au ramas fara locuinte, iar numeroase scoli, spitale si fabrici s-au prabusit, ridicand semne de intrebare in legatura cu respectarea standardelor in constructii.

Sursa foto: AFP

Citeste mai mult pe site-ul Mediafax