Evolutia creierului uman si-a atins limitele. Incotro se indrepta inteligenta umana?


nbsp;

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge, Marea Britanie, sustin ca dezvoltarea creierului uman si-a atins limitele fizice. Omenirea a inventat navele spatiale, cumputerele, chiar si inima artificiala. Incotro se indrepta inteligenta umana? Raspunsul oamenilor de stiinta este categoric: spre nicaieri.

Un studiu al cercetatorilor britanici arata ca encefalul uman a atins culmea evolutiei, din acest moment fiindu-i imposibil din punct de vedere fizic sa se mai dezvolte. Oamenii de stiinta sustin ca, pentru a deveni mai inteligent, creierul ar avea nevoie de mari cantitati de energie suplimentara si de oxigen, iar corpul nostru pur si simplu nu poate oferi acest supliment, scrie „The Daily Mail quot;. nbsp;

Cercetatorii de la Universitatea Cambridge au analizat structura creierului si au calculat cat de multa energie folosesc celulele. „Creierul uman trebuie sa consume energie pentru a functiona, iar aceste cerinte sunt suficient de ridicate pentru a limita performantele noastre quot;, spune profesorul neurobiolog Simon Laughlin.

Alti oameni de stiinta sustin ca „reteaua quot; de neuroni a creierului si legaturile dintre zonele acestuia nu pot fi mai performante decat sunt in prezent. Ei au descoperit ca cei mai inteligenti oameni au, de fapt, cele mai bune conexiuni cerebrale, cu cele mai bune si mai rapide „mesaje quot; intre diferitele parti ale encefalului. Dezvoltarea in continuare si eficientizarea acestei quot;retele quot; ar presupune o cantitate de energie sumplimentara, pe care corpul uman nu o poate produce, prin urmare nu putem ajunge mai destepti decat deja suntem. nbsp;

Limitele inteligentei

Ed Bullmore, profesor de psihiatrie la Universitatea Cambridge, a masurat eficienta cu care diferite parti ale creierului comunica intre ele. El a descoperit ca nbsp;impulsurile neuronale circula rapid la persoanele mai inteligente si lent la cele mai sarace cu duhul. „Nivelul mare de integrare a retelei creierului pare a fi asociat cu un coeficient de inteligenta ridicat. A deveni mai inteligent inseamna imbunatatirea legaturilor intre diferitele zone ale creierului, insa acest lucru se poate face doar cu energie suplimentara quot;, precizeaza profesorul, citat de „The Daily Mail quot;.

Citeste articolul integral pe adevarul.ro