Expozitie de pictura semnata de Teodor Moraru


Institutul Cultural Roman gazduieste, in perioada 11 decembrie – 7 ianuarie, o expozitie de pictura semnata Teodor Moraru. O expozitie de introspectie, o pictura a raspunsurilor pentru o realitate imediata.

Vineri, 11 decembrie, la ora 18.00, Institutul Cultural Roman a gazduit vernisajul expozitiei de pictura “Fragmente”, semnata Teodor Moraru.

O pictura ce surprinde, un alt gen de grafie a elementelor ce tin de realitate imediata, acestea sunt “ingredientele” expozitiei.

Teodor Moraru este un pictor roman contemporan nascut in 1938 in Republica Moldova, absolvent al Scolii Tehnice de Arhitectura, Constructii si Urbanism si a Facultatii de Arte Plastice din Bucuresti.

A expus in intreaga tara si a primit numeroase premii pentru activitatea artistica, de la premiul Uniunii Artistilor plastici, la premiul Academiei Romane.

Pictura lui este una de obiect. O pictura simbolica, cu o iconografie speciala. Verdele e predominant in majoritatea lucrarilor expozitiei.

O lucrare care m-a impresionat in mod deosebit este cea in care e prezentata o radiografie a unei talpi, cu trecut, cu prezent si amintiri. Amintirile sunt obiecte, linii, praf, fragmente din medii in care s-a aflat acea talpa.

De mentionat ca tablourile lui Moraru nu sunt denumite, dar majoritatea prezinta text continuu, in partea de jos a panzei, de la un capat la altul.

Caramida, gaturile pasarilor si coloritul lor, modelul unei fete de masa, o barca, scoici sau stanci, scari, galeti, uluci, roti, ceasuri sau animale fantastice – toate sunt elemente de la care artistul Teodor Moraru pleaca pentru a redescoperi esenta si bucuria inceputului.

Intr-un singur tablou sunt prezentate mai multe planuri, peisaje si universuri. Haoticul isi gaseste ordinea prin introspectia calma, tratata cu bucuria unui suflet tanar, ce inca descopera.

Culoarea este prietenul bun ce insoteste credincioasa calatoria propusa de artist. Cele de mai sus sunt o invitatie de a descoperi. Teodor Moraru face asta.