FMI: Atentie la bancile din Europa! Intram intr-o faza noua si periculoasa a crizei

Bancile europene au nevoie de recapitalizare urgenta pentru a stopa raspandirea crizei datoriilor publice, precum si a celei financiare, spune Christine Lagarde, seful FMI, in unul dintre cele mai serioase avertismente date de un lider global pana acum privind perspectivele unei noi incetiniri a cresterii economice, scrie Financial Times.

Intr-un discurs tinut, sambata, la intalnirea economistilor din Jackson Hole, seful FMI spune ca oficialii de pe ambele parti ale Atlanticului trebuie sa actioneze din timp si sa contracareze riscurile ce se abat asupra revenirii economiei.

quot;Evenimentele din aceasta vara ne-au aratat ca intram intr-o faza noua si periculoasa a crizei. Avem si semne de revenire, insa nu avem mult timp la dispozitie quot;, afirma Lagarde.


Ea mai spune ca bancile europene au nevoie urgenta de recapitalizare pentru a stopa raspandirea crizei datoriilor si a celei financiare. In plus, SUA trebuie opreasca scaderea in spirala a preturilor caselor si are nevoie de o politica fiscala pe termen lunga care sa ii permita sa-si majoreze cheltuielile pentru a sustine cresterea economica pe termen scurt.

Bancile europene, un pericol

Lagarde a folosit cuvinte dure pentru a evidentia problemele sistemului financiar european, in special pe cele ale bancilor. quot;Trebuie sa fie indeajuns de puternice pentru a rezista crizei datoriilor si a unei cresteri economice modeste. Aceasta este cheia pentru a evita contagiunea quot;, arata ea.

In plus, Ladarde a ridicat semne de intrebare bancherilor atunci cand a detaliat ce inseamna, in prezent, recapitalizarea bancilor europene. quot;Intai ar trebui sa gasim surse private si apoi fonduri publice, daca sunt cu adevarat necesare quot;, adauga seful FMI.

O optiune ar fi ca banii sa provina din Fondul European de Stabilitate pentru a evita presiuni suplimentare asupra guvernelor din tari cu probleme precum Grecia. In plus, bancile centrale ar trebui sa pastreze dobanda de politica monetara la nivele scazute, cel putin pana la mijlocului lui 2013.

Comentariile sefului FMI vin in contextul in care bancile grecesti Eurobank si Alpha Bankar putea fuziona, tranzactie urmata de o injectie de capital de 500 de milioane de euro.