FMI: Scadere economica de 1,9% in 2010, crestere de 1,5% in 2011

nbsp;
Jeffrey Franks, seful delegatiei FMI in Romania, a declarat ca in acest an Romania va inregistra o scadere economica de 1,9%, insa pentru anul 2011 se asteapta o crestere economica de 1,5%.

Scaderea pentru finalul acestui an va fi cauzata de slabiciunile persistente la nivelul
cererii, de incertitudinile regionale, dar si inundatii.

quot;Activitatea economica a inregistrat
o crestere pozitiva in trimestrul II, dar care va deveni negativa in trimestrul III, inainte ca
relansarea sa demareze in mod real. Slabiciunile persistente la nivelul
cererii, incertitudinile regionale si inundatiile dau efecte negative. Am
revizuit in jos prognoza de crestere economica la -1,9% quot;, a spus Franks.

Seful
FMI a mai precizat ca perspectiva economica este mai slaba pentru anul
viitor, insa a adaugat ca Fondul a fost impresionat de efortul de
ajustare intreprins de autoritati. In opinia lui Franks, aceste eforturi
vor da in curand rezultate.

quot;Cresterea se va situa la
1,5% in 2011. Perspectiva economica e mai slaba, insa programul fiscal ramane
agreat pentru 2010-2011 datorita efortului extraordinar de ajustare intreprins de
autoritati. Am fost impresionati de hotararea cu care autoritatile au decis sa rezolve
dezechilibrele din mediul economic, social si politic. Eforturile vor da in curand
rezultate prin sporirea increderii in perspectiva economica a tarii quot;, a precizat Franks.

Masurile anti-criza luate de Guvern au fost foarte dure, dar absolut
necesare pentru stabilizarea finantelor, a mai aratat seful FMI.

Seful FMI a mai precizat ca finantele publice vor avea parte de o reforma, care se va aplica in mai multe domenii. In privinta reducerilor din sectorul public, Franks a precizat ca un sector public mai suplu va permite ca functionarii publici ramasi sa fie platiti mai bine.

quot;Am convenit sa solutionam problemele prin reformarea finantelor publice in mai multe domenii, in special reforma salarizarii unice. Guvernul inregistreaza progrese in reducerile de personal. Un sector public mai suplu va permite ca functionarii publici ramasi sa fie platiti mai bine, creand spatiu pentru cresterea salariilor lor quot;, a precizat seful FMI.

Reforma in privinta salarizarii urmeaza a fi aprobata in urmatoarele 3 luni, pentru a intra in vigoare din 2011, a mai spus Franks, care a subliniat ca trebuie urgentata reforma pensiilor. quot;Pregatirile pentru etapa a 2-a a salarizarii va restructura sistemul actual a salarizarii din sectorul public pentru a-l face mai transparent. Reforma in privinta salarizarii va fi aprobata in urmatoarele 3 luni si va intra in vigoare in 2011. Reforma pensiilor trebuie aprobata in curand. Ea va genera o reducere a cheltuielilor publice din 2011. Pe termen mediu, sistemul public de pensii va fi sustenabil pentru generatiile viitoare quot;, a precizat seful FMI, intr-o conferinta sustinuta la sediul Bancii Nationale.

Reorezentantii Fondului in Romania au tinut sa reaminteasca faptul ca Romania are nevoie de absorbtia fondurilor europene, sistem care trebuie imbunatatit.

quot;O absorbtie a fondurlor UE este absolut necesara datorita perioadei de constrangere bugetara. De aceea noi sprijinim integral masurile pentru accelerarea executarii proiectelor finantate din proiecte UE quot;, a mai spus reprezentantul FMI.

In privinta TVA, Franks a atras atentia BNR sa ramana vigilenta fata de efectele crestererii taxei pe valoare adaugata. quot;Cresterea TVA va avea un efect imediat asupra inflatiei. Nu credem ca politica monetara necesita o inasprire din cauza cresterii TVA, dar BNR trebuie sa ramana vigilenta fata de efectele cresterii TVA quot;, a incheiat Franks.