FMI: Tinta de deficit in 2012 va fi o provocare din cauza presiunilor politice


Seful delegatiei FMI in Romania, Jeffrey Franks, a prezentat, luni dimineata, concluziile misiunii de evaluare. Franks a precizat ca economia romaneasca a inceput sa-si revina, insa a precizat ca tinta de deficit in 2012 va fi o provocare din cauza presiunilor politice.

quot;Toate conditiile au fost indeplinite si asteptam o decizie pozitiva in privinta transei quot;, au declarat reprezentantii Fondului.

quot;Exista semne clare in privinta reluarii cresterii sustinuta de exporturi si imbunatatirea treptata a cererii interne. nbsp;In 2012 cresterea va ajunge la 3,5-4%. nbsp;Inflatia a crescut mai repede decat am estimat. Explicatia tine de cresterea preturilor combustibililor si a preturilor administrate quot;, a spus Franks. nbsp;

Seful delegatiei FMI a mai spus ca, in acest an, inflatia ar putea depasi 5%, iar anul viitor tinta de deficit va fi o provocare din cauza presiunilor din zona politica. nbsp;

quot;In 2011, inflatia ar putea depasi 5%, cat a estimat BNR. nbsp;BNR ar putea fi nevoita sa isi ajusteze politicile in urmatoarele doua luni. nbsp;Pe frontul fiscal am avut rezultate incurajatoare. nbsp;Tinta de deficit in 2012 va fi o provocare din cauza presiunilor politice quot;, a spus Jeffrey Franks.

Oficialul FMI a mai precizt ca preturile vor trebui ajustate gradual pana in 2015, fiind stabilite deja politicile in acest sens.

quot;Preturile trebuie ajustate gradual si in timp. Mai intai pentru consumatorii non-casnici si abia apoi pentru gospodarii. nbsp;Am stabilit ca pentru consumatorii casnici aceasta ajustare se va face pana in 2015. nbsp;Am ajuns la un acord privind politicile care trebuie urmate in continuare quot;, a mai declarat seful misiunii FMI in Romania.

In privinta creditelor neperformante, Franks a subliniat ca pierderile generate de creditele neperformante vor continua sa afecteze activitatea bancilor, adaugand insa ca reluarea creditarii ar putea avea loc chiar din acest an.

quot;Pierderile generate de creditele neperformante continua sa afecteze activitatea bancilor. nbsp;Estimam reluarea creditarii in 2011 quot;, a mai declarat Franks.

Sursa foto: Mediafax