George Burciu, povestea unui roman din SUA care a ajuns om de afaceri la New York


nbsp;

O publicatie din Manhattan a scris despre drumul lung pe care l-a strabatut un roman, dupa ce a fugit din tara natala in perioada comunismului, pana sa ajunga in New York. A locuit in tabere de refugiati din Tripoli si din Viena, si le-a telefonat celor dragi abia cand a ajuns unde si-a propus: in America.

In 1980, cand George Burciu avea 32 de ani, Romania se afla intr-o situatie atat de proasta, incat Libia i-a parut romanului mult mai atragatoare, scrie dnainfo.com.

quot;In Romania, conditia era sa muncesti pentru Guvern, iar Guvernul iti dadea un job, o casa si salariu. Nu aveai voie sa cumperi mai mult de doua sau trei proprietati si era foarte dificil chiar sa iti cumperi o masina quot;, a declarat Burciu.

Ziarul american ii pune pe cititorii sai in tema cu ceea ce a inseamnat perioada comunismului in Romania: doua milioane de oameni omorati sau persecutati si o saracie lucie din cauza ca Romania exporta cea mai mare parte a bunurilor agricole sau industriale pentru a-si plati datoriile.

Dupa 12 luni in Libia, timp in care a locuit intr-un apartament aglomerat, alaturi de alti romani, George Burciu a decis ca a venit vremea sa plece. Pasaportul sau era retinut la aeroportul din Tripoli, de catre autoritatile romane, aceasta fiind procedura standard pentru a-i impiedica pe muncitori sa zboare oriunde vor.

Cu bagajul in mana, romanul si-a spus: quot;Cand imi dau pasaportul, o sa fug quot;. Asa a si facut, numai ca spre norocul lui, nimeni nu l-a urmarit.

Pentru a putea ajunge in Europa, Burciu a mers la toate ambasadele europene din Tripoli, insa se lovea de fiecare data de un refuz, deoarece pentru viza avea nevoie de semnatura angajatorului sau.

A obtinut in final viza iar in iunie 1981 a ajuns in Viena, cu 450 dolari si vorbind doar romana.

A locuit intr-o tabara de refugiati alaturi de romani care apartineau de Biserica Baptista pana cand a fost programat la un interviu la Ambasada Americii pentru a obtine viza.

Dupa trei luni, intervievatorul sau l-a intrebat daca a fost persecutat in Romania, fiind baptist, dupa cum se intampla cu cei mai multi crestini. George Burciu a raspuns ca nu, iar prietenii pe care si-i facuse in tabara au ras de sinceritatea sa, spunandu-i ca nu are nicio sansa sa obtina viza. Cu toate ca nu a stiut sa minta, la 19 septembrie 1981, Burciu a a aterizat singur pe aeroportul John F. Kennedy din New York.

A sunat singura persoana pe care o cunostea in New York, si-a anuntat familia ca a ajuns in America si, desi specialist in masini grele, romanul a inceput sa lucreze in hidroizolare pentru ca nu stia deloc engleza.

Citeste povestea lui George Buciu pe site-ul Adevarul nbsp;