Germania are de platit Romaniei de 18 miliarde de euro

Criza readuce in discutie datorii vechi dintre state, ce pareau uitate. 18 miliarde de euro, atat ar datora Germania Romaniei din relatii comerciale de acum 70 de ani. In 1939 Romania si germania au semnat un contract economic. Desi tara noastra efectuat numeroase exporturi, Germania nu si-a achitat facturile catre BNR.

Datoria Germaniei fata de BNR ar fi urmarea unui contract semnat intre guvernele german si roman la 23 martie 1939. Prin contract, Romania se obliga sa livreze diverse marfuri catre Germania, scrie Saptamana Financiara. Produsele urmau a fi achitate la un pret mai mare cu 10 % fata de valoarea medie a preturilor mondiale. Germania urma sa achite facturile catre BNR prin Casa Germana de Compensatie, iar BNR trebuia sa achite suma in lei catre exportatorii romani.

Daca in primii ani de contract Germania si-a achitat obligatiile financiare, ulterior, platile au inceput sa intarzie. Cu toate acestea exporturile Romaniei catre Germania au continuat sa fie derulate. In 1944, totalul facturilor pe care Germania trebuia sa le plateasca Romaniei se ridicau la aproape 1,3 miliarde marci imperiale germane. Datoria nu a mai fost achitata, dar BNR si-a respectat obligatiile asumate fata de exportatorii romani.

Citeste mai mult pe site-ul Antena 3 (Foto: Mondo News)