Guvernul din Republica Moldova a cazut, CE si-a suspendat negocierile

Republica Moldova se departeaza de visul sau, Uniunea Europeana, dupa ce astazi Guvernul a fost demis de Parlamentul dominat de comunisti.

Premierul Vlad Filat a anuntat ca depune vineri demisia cabinetului sau, iar Comisia Europeana a amanat negocierile de saptamana viitoare, pentru semnarea acordului de asociere cu Uniunea Europeana.

Actualizare 19.53. Partidul Liberal Democrat ramane deschis pentru negocieri cu fostii colegi din coalitia de guvernare. Declaratia a fost facuta de presedintele PLDM, Vlad Filat, care a mai adaugat ca discutiile trebuie sa fie purtate intre negociatorii delegati din partea celor trei formatiuni, si nu intre liderii de partide.

Actualizare 19.32. Inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, Catherine Ashton, si comisarul european pentru extindere, Stefan Fule, afirma, intr-o declaratie comuna, ca demiterea Guvernului are loc chiar „in momentul cand Moldova inregistreaza un progres substantial in liberalizarea regimului de vize si negocierile ambitioase privind Acordul de Asociere UE-Republica Moldova”.

Actualizare 18.53. Vlad Filat a criticat in termeni duri initiativa liderului liberal, Mihai Ghimpu, de a-i cere demisia presedintelui tarii, Nicolae Timofti. „Este in premiera cand un presedinte de tara sa fie amenintat cu demisia. Este un atentat nu doar asupra sefului statului, dar si asupra sistemului cladit timp de 21 de ani, care are la baza Constitutia, iar garantul acesteia este seful statului”, a declarat Filat.

Actualizare 17.55. Dupa sedinta de guvern care a durat doar zece minute, Vlad Filat a anuntat amanarea negocierilor cu UE pe tema unui acord privind agricultura. „Incepand cu data de 11 martie urmau negocierile la Bruxelles pentru Acordul de Liber Schimb, iar din 14 martie – negocierile pe Acordul de Asociere. Negocieri pe care noi am avut intelegerea de principiu sa fie ultimele. Imediat dupa demisia Guvernului am fost informati ca oferta pentru agricultura a fost amanata pentru finalizare”, a spus premierul.

Actualizare 17.50. Premierul in exercitiu Vlad Filat va semna demersul prin care isi va prezenta demisia in fata presedintelui tarii, Nicolae Timofti, in 8 martie. Anuntul a fost facut de Filat, la inceputul sedintei de astazi a Guvernului.

Actualizare 17.15. In cel mult 10 zile ar putea fi numit un nou Guvern. Asta daca PL, PLDM si PD vor aborda cu maxima responsabilitate situatia. Declaratiile au fost facute acum cateva minute, de liderul Partidului Democrat, Marian Lupu, noteaza publika.md.Marian Lupu a declarat ca cele trei componente ale fostei coalitii de guvernare urmeaza sa se aseze la masa de dialog. „Sa negociem pentru a reseta Alianta. L-am informat pe domnul Timofti despre invitatia pe care am adresat-o colegilor de la PLDM si PL. Oferta pe care am facut-o ramane mereu valabila, pentru ca a fost una serioasa. Situatia in care ne-am pomenit pe 13 februarie si distrugerea AIE nu e deloc usoara. Partidele trebuie sa vina cu maxima seriozitate. in aceste conditii, sunt sigur ca in termen de la 7 la maximum 10 zile vom reusi sa resetam un nou Guvern si sa repozitionam si mai bine parcursul european al tarii noastre”, a punctat liderul democratilor.

Actualizare 15.31. Liderul PLDM, premierul Vlad Filat, refuza sa participe la dialogul cu fostii colegi de Alianta, presedintele PD, Marian Lupu, si cel al PL, Mihai Ghimpu. Informatia a fost confirmata pentru Publika TV de catre vicepresedintele liberal-democratilor Valeriu Strelet.

Actualizare 15.23. Premierul Vlad Filat a anuntat o sedinta de guvern pentru ora 17.00, anunta jurnal.md. „Vor fi facute niste precizari referitor la reprezentarea PD in Guvern, odata ce acest partid a votat impotriva Guvernului. Or, eventuali sabotori ai PD in Guvern reprezinta o problema. Vom lua deciziile pentru perioada de viitor”, a precizat premierul.

Actualizare 14.37. Liderul Partidului Liberal, Mihai Ghimpu, declara ca va cere demisia presedintelui tarii, Nicolae Timofti. “Acest lucru se va intampla, spune Ghimpu, daca seful statului va da aviz pozitiv solicitarilor premierului demis, Vlad Filat, privind eliberarea din functie a unor ministri din Partidul Democrat”. „In cazul in care domnul presedinte Timofti va insista ca aceasta criza sa fie de lunga durata, ceea ce inseamna ca se poate ajunge la refuzul europenilor de a mai sustine Moldova, sau daca va fi asa cum am auzit ca ministrii vor fi eliberati din functie, eu voi cere demisia sefului statului. Vreau ca tara sa se dezvolte pe calea democratiei , a mentionat Ghimpu.

Actualizare 13.59. Liderul PD, Marian Lupu, invita la dialog fostii colegi de Alianta. „Noi consideram ca sunt formate condi 539;iile pentru a purcede la dialogul privind resetarea Guvernului, nu pe modificari tehnice, de ochii lumii, dar bazata pe schimbari radicale, care vizeaza asigurarea calitatii actului de guvernare. Am inaintat, si confirm public, invitatia catre conducerea PL si PLDM sa ne asezam la masa de negocieri, astazi, la ora 19.00 , a declarat Marian Lupu citat de publika.md.Totodata, liderul PD sustine ca deputatii democrati au votat impotriva Guvernului Filat din cauza problemelor care nu au putut fi administrate de Executiv. „Astazi votul nu a fost cu deputatii PCRM, ci pentru exprimarea neincrederii premierului Filat. A fost un vot contra deturnarii de fonduri, impotriva coruptiei, impotriva utilizarii resurselor administrative in scopuri politice, impotriva deturnarii a 120 de milioane de dolari de la Banca de Economii, impotriva dezastrului pe care cineva incearca sa-l numeasca reforma in Educatie, care, de fapt, este o antireforma, dar si un vot impotriva dezastrelor din agricultura”, a conchis Marian Lupu.

Actualizare 13.47. Vlad Filat a iesit in fata multimii, aflata in fata Parlamentului ca sa il sustina. A fost intampinat cu aplauze de manifestanti. El a indemnat oamenii sa plece acasa si le-a multumit pentru sustinere.

Actualizare 13.30. Dupa ce Guvernul a fost demis cu votul PCRM-PD si al deputatilor neafiliati, Filat considera ca ministrii exponenti ai Partidului Democrat ar trebui sa fie dati afara din Guvern. „Atat timp cat ai votat impotriva unui Guvern, nu poti sa ai ministri in acest Guvern”, a declarat premierul dupa votul de astazi din Parlament, relateaza Unimedia. Vlad Filat nu a exclus ca va veni cu o propunere in acest sens catre presedintele Nicolae Timofti, in aceste trei zile in care Guvernul este in demisie. Totodata, liderul PLDM asteapta ca presedintele Parlamentului, Marian Lupu, sa-si dea demisia si sa coboare din prezidiul Parlamentului. Sursa a mai spus ca evitarea alegerilor anticipate va fi posibil doar daca se va ajunge la „un compromis rezonabil”, insa nu a exclus ca totul ar putea duce spre un nou scrutin electoral.

Actualizare 13.20. „A fost ceva firesc, Filat a riscat cand a facut o alianta cu Plahotniuc, care l-a adus in aceasta situatie fara iesire. Noi am spus mereu ca nu se va ajunge la nimic bun. S-a implicat in alianta, a intrat in aceasta mizerie, iar acum strange roadele”, a declarat Sergiu Mocanu, fost consilier al lui Vladimir Voronin. „Republica Moldova, ca orice alta tara, poate apartine civilizatiei europene numai prin curatarea acestei mizerii adunate la guvernare, nu prin mentinerea unui guvern corupt. Iluziile occidentalilor ca prin aceasta alianta putem ajunge in Europa au fost desarte”, a subliniat el.

Actualizare 13.13. Oazu Nantoi, analist politic: „Intrebarea e cum va proceda Rusia. Avem ce meritam”„Cand s-a constituit AIE, s-a jertfit calitatea. in componenta au fost importate persoane ce au dus-o bine pe vremea comunistilor. Nu numai persoane, dar si vicii, de genul controlul unor persoane si formatiuni asupra justitiei, structurilor de forte. Totul a rabufnit dupa cazul Padurea Domneasca. Demisia procurorului general a dezechilibrat relatiile din AIE si liderii au uitat de promisiuni, de imaginea Republicii Moldova in fata UE si angajamentele fata de exterior si au deraiat”, a subliniat analistul din R. Moldova. „Nici Filat, nici alti politicieni nu sunt sfinti, iar guvernul aliantei trebuia reformat. Urmeaza o procedura tehnica, cand se va constata incapacitatea Parlamentului de formare a unui nou guvern, Parlamentul va fi dizolvat”, a subliniat el.„Intrebarea e cum va proceda Rusia si ce se va intampla cu Republica Moldova in calitate de proiect de edificare a statului. Raspunsurile nu par a fi optimiste, dar avem ceea ce meritam”, a declarat el.

Actualizare 12.50. Pentru motiunea de cenzura au votat factiunile PD, PCRM si deputatii neafiliati – grupul Dodon (patru deputati), Mihai Godea si Sergiu Sirbu, relateaza Unimedia. 54 de parlamentari s-au pronuntat pentru demiterea Executivului. Vlad Filat va prezenta, in termen de trei zile, demisia Guvernului. Premierul desemnat va prezenta Parlamentului, intr-un interval de 15 zile, propunerile pentru noul Cabinet. Daca acesta va fi acceptat de deputati, noii ministri vor putea depune juramantul. Respingerea Guvernului de catre Legislativ va duce la desemnarea unui nou premier de catre presedintele tarii. in situatia in care deputatii vor respinge repetat noul Cabinet si programul de guvernare, seful statului poate dizolva Parlamentul. Drept urmare, vor fi organizate alegeri parlamentare anticipate. In fata Parlamentului s-au adunat cateva sute de manifestanti, majoritatea sustinatori ai coalitiei liberale pro-occidentale.

Parlamentarii au analizat si dezbatut motiunea depusa saptamana trecuta de catre Partidul Comunistilor. Potrivit presei de la Chisinau, 55 de deputati din totalul de 101 au anuntat, inaintea votului din Parlament, ca vor inlaturarea Cabinetului Vlad Filat. Premierul a deschis sedinta Parlamentului cu un discurs in care a prezentat realizarile guvernului sau.Vlad Filat este premierul Republicii Moldova din 25 septembrie 2009. El a demisionat din functie la 14 ianuarie 2011, dar a fost desemnat pentru formarea unui nou Cabinet in aceeasi zi. Atunci, Parlamentul de la Chisinau a aprobat, cu 59 de voturi, al doilea Cabinet Vlad Filat.

Traian Basescu a comentat ieri situatia din Republica Moldova

Si presedintele Traian Basescu a comentat, ieri, situatia din Republica Moldova. Seful statului si-a exprimat speranta ca disputele politice de la Chisinau nu vor afecta relatiile cu Uniunea Europeana. „Sper ca alianta pentru Europa sa ramana in picioare. E esential ca la Vilnius, la intalnirea Parteneriatului Estic, Republica Moldova sa fie teafara si sa se poata parafa Acordul de liber schimb intre UE si Moldova. O intrare intr-un derapaj politic ar face rau nu neaparat politicienilor, dar cetatenilor Republica Moldova”, a subliniat el. Cati locuitori din Republica Moldova au primit cetatenia romanaIn conditiile in care Guvernul de la Chisinau a fost demis, deschiderea spre Europa a Republicii Moldova este incerta. Iar locuitorii nu stiu daca visul lor de a calatori fara viza in Occident se va implini atat de repede pe cat sperau. Asa se face ca singura solutie ramane, pentru moment, cetatenia romana, care le deschide drum spre vest. Statul roman acorda peste 10.000 de cetatenii romanesti in fiecare an, iar in total peste 220.000 de locuitori din Republica Moldova au obtinut cetatenia romana, in ultimii 20 de ani.