Guvernul institutie normative privind consumul lunar de carburanti

nbsp;


Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta privind masurile de reducere a cheltuielilor publice, a anuntat premierul Emil Boc in cadrul unui briefing de presa sustinut joi la Palatul Victoria.

Actul normativ prevede reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile si serviciile la toate autoritatile si institutiile publice din Romania (cuprinse la art 2, alin 1 din Legea-cadru privind salarizarea unitara a personalului platit din fonduri publice nr. 330/2009 ). In urma aplicarii nbsp; diminuarii cu 20% a cheltuielilor cu bunurile si serviciile aprobate in buget, progamate pentru a doua jumatate a anului 2010, se vor realiza economii de 330 de milioane de euro. .„Pe trimestrele 3 si 4 toate autoritatile si institutiile publice din Romania vor trebui sa reduca cu 20% cheltuielile aferente bunurilor si serviciilor pe care le presteaza. Este vorba de cheltuieli legate de combustibil, carburanti, furnituri, deplasari externe si interne, telefon, achizitii de mobilier si alte cheltuieli aferente bunurilor si serviciilor” a declarat premierul Emil Boc.

Sunt exceptate de la aceasta regula cheltuielile pentru transmiterea pensiilor si altor forme de asistenta sociala, precum si pentru plata serviciilor medicale, medicamente, dispozitive medicale si materiale sanitare.

Seful Executivului a adaugat ca, in ceea ce priveste consumul lunar de carburanti pentru masinile din dotarea institutiilor publice, reducerea va fi mai mare de 20%, prin introducerea normativelor de cheltuieli privind consumul lunar de carburanti.

„Am decis ca, pana la sfarsitul anului 2010, sa reducem cu 50% consumul lunar de carburanti” a spus primul-ministru. Economia realizata va fi in suma de 27 de milioane de euro, din totalul de 330 de milioane de euro.

Exceptie face consumul de carburanti aprobat pentru activitatile operative de inspectie in domeniile: vamal, garda financiara, pentru activitatile de transport valori, nbsp; pentru serviciile de ambulanta si SMURD, pentru nbsp; activitatile specifice de interventie desfasurate de institutiile din sectorul de nbsp; aparare, ordine publica si siguranta nationala, pentru transportul persoanelor private de libertate precum si transportul elevilor cu microbuze scolare.

Astfel, consumul pentru masinile care deservesc ministri, secretari de stat sau pe cei asimilati acestora a fost redus de la 400 litri la 200 litri; la ministere, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si alte organe de specialitate ale administratiei publice centrale reducerea va fi de la 300 litri pe luna la 150 litri; la prefecturi judetene, case de asigurari de sanatate judetene si alte autoritati de profil reducerea va fi de la 350 litri la 175 litri pe luna; la consilii judetene si Consiliul General al Municipiului Bucuresti reducerea va fi de la 300 litri la 150 litri pe luna; la consilii locale ale municipiilor, sectoarele municipiului Bucuresti si oraselor reducerea va fi de la 250 litri la 125 litri; la consiliile nbsp; locale ale comunelor si alte institutii publice reducerea va fi de la 150 litri la 75 litri.

Premierul Emil Boc a subliniat ca aceasta reglementare vine sa suplineasca si un vid legislativ care a existat in privinta actelor normative care reglementeaza consumul pentru autoritatile locale si care a fost sesizat si intr-un raport al Curtii de Conturi.

quot;Unele autoritati locale au respectat vechile normative existente din anul 2001, alte autoritati locale si-au impus prin hotarari ale consiliilor locale sau judetene normative proprii. De aceea astazi avem discrepante de la presedintii de consilii judetene care au un consum nelimitat la consilii judetene si primarii care au consum limitat pana in 200 litri”, a detaliat seful Executivului.

Normativele privind consumul lunar de carburanti se vor aplica pana la sfarsitul anului 2010.