Guvernul vrea sa reduca TVA-ul la paine, din iulie. Vezi cu cat

Premierul Victor Ponta a propus ca Guvernul sa aplice o reducere experimentala a TVA la paine. In perioada 1 iulie – 31 decembrie, TVA la paine urmeaza sa aiba valoarea de 9%. Daca rezultatele vor fi favorabile, taxa pe valoare adaugata ar putea fi diminuata si la alte alimente de baza, precum fructe, legume sau carne, a spus primul-ministru.

“Propunerea noastra de a reduce TVA-ul este o dorinta mare a noastra, un proiect la care nu vom renunta. Daca la 31 decembrie se va arata ca noi am avut dreptate si ca un TVA mai mic duce la incasari mai mari, acesta este un argument valid de a extinde acest sistem si la alte produse”, a declarat premierul in cadrul unei conferinte de presa de la sediul USL.

Victor Ponta a arata ca deja a discutat cu ministrul Agriculturii in vederea incheierii unor parteneriate cu producatorii de paine din tara:“I-am cerut lui Daniel Constantin sa faca un parteneriat cu producatorii, sa le explice ca daca avem succes trecem de la paine si la alte produse”, a subliniat seful Executivului.Potrivit primului-ministru, reducerea TVA la paine de la 24% la 9% necesita provizionare de 120 de milioane de lei pentru semestru al 2-lea. Pentru paine, strict contabil, de la 24% la 9%, sunt 220-250 milioane de lei pe care sa-i provizionam din alta parte, pe an. E vorba de 120 de milioane de lei pe care ii provizionam pe semestrul doi , a spus Victor Ponta.

Co-presedintele USL considera ca, in urma aplicarii acestei masuri, banii rezultati vor fi reinvestiti de catre producatori.„Daca reusim fiscalizare, o crestere clara a fiscalizarii deja – probabil ca reducerea de pret nu va fi semnificativa – dar daca reusim fiscalizarea deja e un prim obiectiv sau cel mai important obiectiv atins”, a mai spus Victor Ponta. Ca prim semnal pozitiv din partea patronatelor, presedintele ROMPAN, Aurel Popescu, considera ca masura este “curajoasa si exceptionala” si ca aceasta “va revolutiona problema evaziunii fiscale”.

Seful Guvernului a subliniat ca deocamdata nu exista acordul FMI pentru aceasta masura, dar ca acest experiment poate oferi informatii foarte importante despre posiblitatea cresterii nivelului de incasari cu un TVA mai mic.“Ne-am gandit sa facem aceasta reducere pe tot lantul, pentru ca n-avem voie sa facem doar intr-o parte a lantului, si sa vedem daca in cele sase luni, teoria noastra, ca de fapt vom avea incasari mai mari cu un TVA mai scazut, sau teoria FMI-ului, ca o sa avem o noua gaura la buget, este cea reala”, a declarat premierul.