INS: Preturile la alimente, in continua crestere

Cartofii s-au scumpit in ultima luna cu aproape 10 la suta, iar ouale cu aproape 8 procente. Per total, pretul alimentelor e mai mare in noiembrie cu aproape 1 la suta fata de luna octombrie si cu aproape 6 la suta in comparatie cu luna decembrie a anului trecut, arata ultimele date facute publice de Institutul National de Statistica.

Fata de octombrie, preturile la produsele alimentare s-au scumpit cu 0,88%, in timp ce marfurile nealimentare si serviciile au crescut cu 0,38% si, respectiv, 0,2%.

Cea mai mare crestere de preturi, in categoria produselor alimentare, a fost inregistrata, la cartofi, care s-au scumpit cu 10%. In luna octombrie, pretul cartofilor s-a majorat cu 12%. Nici ouale nu au scapat de scumpiri. Preturile au crescut cu 8%, in conditiile in care in luna anterioara au urcat cu 7%.

Alte scumpiri importante au fost inregistrate la fructe proaspete cu 4,32%, la faina cu 3,5%, la malai cu 1,9%, la zahar cu 2,2% si la ulei comestibil cu 2,4%.

Preturile marfurilor nealimentare au crescut cu 0,38% fata de luna precedenta, iar factorul determinant a fost scumpirea energiei termice cu 6,04%.

In ceea ce priveste serviciile, preturile au crescut per total cu 0,2%, in conditiile in care modificarile cursului de schimb nu au avut un impact semnificativ asupra acestora, leul depreciindu-se in medie cu doar 0,3% fata de luna precedenta, informeaza Mediafax.

Potrivit acelorasi date prezentate de INS, cresterea medie a preturilor pe total in ultimele 12 luni (decembrie 2009 – noiembrie 2010) fata de precedentele 12 luni (decembrie 2008 – noiembrie 2009) a fost de 5,8%.