INSCRIERI CLASA PREGATITOARE, CLASA I. Ce acte trebuie la dosar

INSCRIERI CLASA PREGATITOARE, CLASA I. Marti, 2 aprilie, s-a dat startul la prima etapa de inscrieri la clasa pregatitoare, care va tine pana pe 22 aprilie. Inspectorul General al Municipiului Bucuresti, Constantin Traistaru i-a rugat pe parinti sa nu se inghesuie la inscrieri din prima zi, avand in vedere ca au la dispozitie trei saptamani.

De asemenea, anul acesta, parintii pot sa-si inscrie copiii online, pe un formular disponibil pe site-ul Ministerului Educatiei. Parintii pot sa-si inscrie copiii la clasa pregatitoare in prima etapa (2-22 aprilie) intre orele 8:00-20:00 in timpul saptamanii si sambata intre orele 8:00-13:00. In unele situatii, parintii pot fi si programati pentru inscriere de catre unitatea de invatamant.

"Daca sunt mai multi copii, atunci vom aloca mai multe clase in unitatile de invatamant, dar numai in limita spatiului disponibil. Vreau sa-i asigur pe parinti ca toti copiii vor fi cuprinsi in scoala, iar pentru ca inscrierea sa decurga cat mai usor fac precizarea ca aceasta poate fi facuta online. ii rog pe parinti sa nu se inghesuiasca marti, pentru ca avem trei saptamani la dispozitie, iar in acest interval nu se face repartizare, ci numai inscriere", a precizat Traistaru.

Inspectorul general a mai spus ca parintii care nu-si vor inscrie copiii in perioada mentionata vor fi cazuri individuale, pe care inspectoratul le va rezolva cu Ministerul Educatiei. ISMB va crea puncte speciale de analiza a acestor cazuri.

"In cazul in care vor fi parinti care vor dori o anumita scoala si daca nu vor fi locuri atunci vor fi cautate solutii prin dialog pentru inscrierea in alt nivel de invatamant. in general pentru situatii speciale si bine conturate potrivit legislatiei in vigoare – numarul de locuri la clasa ar putea fi suplimentat de la 25 la 28", a mai spus inspectorul.

Parintii pot suna la Tel Verde 0800816021 pentru orice nelamuriri legate de inscrierea la clasa pregatitoare anul acesta. De asemenea, pe site-ul ISMB sunt toate informatiile legate de inscriere si numarul de locuri aferente fiecarei unitati de invatamant. Inspectoratul scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a anuntat ca anul acesta locurile in clasa pregatitoare au fost suplimentate cu aproape 1.250, cei aproape 10.000 de copii de grupa mare avand la dispozitie in jur de 12.000 de locuri.

Potrivit datelor referitoare la copiii din invatamantul preprimar sunt inscrisi peste 10.200 de copii care implinesc 6 ani la 1 septembrie 2013, alti aproape 490 implinesc 7 ani la 1 septembrie 2013, iar aproape 4.700 implinesc 6 ani in intervalul 1 septembrie – 31 decembrie 2013.

Prima etapa a inscrierilor in clasa pregatitoare are 20 de zile

Prima etapa a inscrierilor in clasa pregatitoare se va face in perioada 2 – 22 aprilie, iar  a doua etapa este programata pentru 8-17 mai 2013. Parintii pot opta pentru gradinita sau scoala, dar si pentru o unitate de invatamant in afara circumscriptiei, prioritate aici avand cei care locuiesc in proximitatea scolii, potrivit metodologiei de inscriere la pregatitoare. Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, estimeaza ca 95% dintre copii sa fie repartizati dupa prima etapa.

"Procedurile sunt simplificate iar optiunile parintilor maximizate. Se va folosi platforma online de inscriere, daca parintii doresc acest lucru“, a declarat Ministrul Educatiei.

Cum se fac inscrierile

Cererile-tip pot fi completate si validate direct la unitatea de invatamant la care parintele doreste inscrierea copilului, insa pot fi completate si online, pe un formular disponibil pe site-ul Ministerului Educatiei, accesand casuta de pe prima pagina, intitulata inscriere in invatamantul primar. Formularul va fi disponibil online din 2 aprilie. In cazul completarii online, parintele va trebui sa mearga la unitatea de invatamant la care doreste inscrierea copilului, pentru validarea cererii.

Actele necesare la inscriere sunt: cerere-tip de inscriere; copii dupa actul de identitate al parintelui/tutorelui legal; certificatul de nastere al copilului; documentul care atesta dezvoltarea psihosomatica corespunzatoare pentru parcurgerea clasei pregatitoare / clasei I (acolo unde este cazul); alte documente care sa ateste indeplinirea criteriilor generale si/sau specifice (acolo unde este cazul).