IRINA PETRESCU, reprezentatie de exceptie in Concert din muzica de Bach

Actrita Irina Petrescu a murit, marti, dupa o scurta, dar foarte grea suferinta. Cu doar o seara inainte de moartea ei, TVR2 a difuzat filmul „Concert din muzica de Bach”, in care actrita a jucat rolul Elenei Draganescu, reprezentatie laudata de nume mari ale teatrului si filmului romanesti.

Pelicula „Concert de muzica de Bach” a fost difuzata, luni seara, de TVR2 si a adunat in jurul micilor ecrane critici de film si actori, care s-au delectat cu reprezentatia Irinei Petrescu. Actrita a intepretat rolul Elenei Draganescu, iesind in evidenta prin „rafinamentul jocului, frumusetea tinutei”, dupa cum scrie criticul de film Mircea Morariu pe blogul sau de pe adevarul.ro.

La doar o zi dupa difuzarea filmului „Concert de muzica de Bach”, Irina Petrescu a murit pe un pat la Spitalul Elias din Capitala. Vestea decesului a cutremurat lumea filmului si a teatrului, Mircea Morariu, Valerian Sava, Iarina Demian si Doina Papp, aducandu-i un ultim omagiu pe blogurile adevarul.ro. Toti patru se aflau in fata televizorului urmarind-o pe Irina Petrescu, cu o seara inainte de a muri.

Mircea Morariu, critic de film: Irina – frumusete, eleganta, discretie

„Luni dimineata, un prieten care lucreaza in TVR ne-a informat pe Facebook ca seara, pe programul 2, se va transmite Concert din muzica de Bach, dupa romanul Hortensiei Papadat-Bengescu”, scrie criticul de film Mircea Morariu, intr-o postare pe blogul sau de pe adevarul.ro.

„Rolul Elenei Draganescu era interpretat de Irina Petrescu. Urmarind-o, i-am mai admirat o data rafinamentul jocului, frumusetea tinutei, eleganta rara cu care purta costumul, felul in care prezenta ei se armoniza cu ambianta aristocratica creata de decor.”

„Cand s-a incheiat proiectia, o secunda mi-a trecut prin cap ideea de a-i telefona. Nu o mai vazusem din toamna, cand fusese invitata la intalnirile Internationale de la Cluj, organizate de Mihai Maniutiu, cel in regia caruia jucase in O, ce zile frumoase!, in Cu usile inchise, in Caligula. Cenzura comunista nu i-a ingaduit sa joace in Tulburarea apelor, spectacol terminat, dar scos de pe afis in 1983, cu cateva zile inainte de premiera”, isi aminteste Mircea Morariu. „Ma gandeam ca daca o voi face, daca o voi suna nu ii voi auzi doar vocea, ci si acorduri de muzica simfonica. (…) Nu stiu ce m-a impiedicat sa ii formez numarul.”

Valerian Sava, critic de film: Irina Petrescu – o stea, nu o vedeta

„Irina Petrescu a fost cea dintai stea veritabila, de prima marime, a filmului romanesc cu adevarat reprezentativ, inedit prin valorile lui de virf. Fiind o stea autentica, actrita Irina Petrescu n-a fost insa o vedeta, in sensul star-system–ului comercial. A fost chiar o anti-vedeta”, scrie criticul de film Valerian Sava, pe blogul sau de pe adevarul.ro.

„Aseara am ales dupa cateva ezitari sa ma uit la un film romanesc de pe TVR2. Era un film vechi de televiziune din 1971 facut dupa romanul Hortensiei Papadat Bengescu. Filmul impecabil facut m-a tinut nemiscata aproape doua ore. (…) in fruntea distributiei pe generic, dupa Fory Etterle, a aparut numele Irinei Petrescu”, scrie actrita Iarina Demian, intr-o postare pe blog.

„Personajul interpretat de ea a aparut destul de tarziu si marturisesc ca o asteptam cu o anumita nerabdare… Frumoasa, distinsa si cu un farmec special, Irina Petrescu in rolul Elenei Draganescu Halipa parca plutea pe ecran. Gesturile ei masurate, zambetul abia inflorit si o privire lucioasa, intotdeauna privirea ei mi-a sugerat, mai ales pe ecran, privirea unei caprioare. Ma gandeam cu un soi de bucurie ca ea este vie, si va fi inca mult timp de aici inainte (de ce nu?), si poate cine stie, ne vom intalni intr-o distributie. Filmul s-a terminat si m-am bucurat ca ceva, nu stiu ce, m-a facut sa aleg acest program. Astazi am aflat cu stupoare ca Irina Petrescu a murit.”

„N-as fi vrut sa scriu in aceste clipe. In primul rand pentru a-i respecta discretia. Dar cu o seara inainte, luni, mi s-a intamplat ceva incredibil. Priveam la televizor, la Teatrul TV reluarea unei inregistrari vechi splendide dupa Concert din muzica de Bach de H.P. Bengescu in regia lui Dinu Tanase”, scrie criticul de film Doina Papp, pe blogul sau de pe adevarul.ro.