Ilie Sarbu, despre modificarea Constitutiei: Vacanta parlamentara poate fi anulata | RFI

Vacanta parlamentara de vara poate fi scurtata sau chiar anulata, daca va fi nevoie, pentru a revizui Constitutia la termen. Declaratia a fost facuta la RFI de liderul senatorilor PSD, Ilie Sarbu. El crede insa ca nu se va ajunge in aceasta situatie.

Ilie Sarbu e convins ca modificarea Constitutiei poate fi realizata in aceasta vara, astfel incat referendumul sa aiba loc la toamna: “Avem o vara la dispozitie. Nu scrie nicaieri ca va trebui sa stam in vacanta doua luni de zile, cand avem de discutat un subiect atat de important. Vacanta parlamentara poate fi si anulata, daca situatia o impune, desi nu cred ca o impune. Daca discutam lucrurile serios, suntem acum in luna martie, pana in luna iunie daca luam in fiecare zi doar un articol si-l dezbatem o zi si tot putem s-o terminam”.

Intrebat daca e posibila o prelungire a termenului pentru modificarea Constitutiei, Ilie Sarbu a raspuns: “Eu cred ca daca incepem cu prelungiri in actuala situatie, nu dorim s-o facem. si atunci metoda o cunoastem: cand nu vrei sa rezolvi o situatie, atunci treneaza lucrurile si pana la urma ajungi in situatia in care n-o mai poti rezolva. Daca vrem cu adevarat s-o rezolvam, o rezolvam asa cum ne-am propus. Nu ne impiedica nimeni ca in luna septembrie sa avem acest referendum, nimeni!”.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni la o dezbatere pe tema revizuirii Constitutiei, ca desi nu toate articolele din legea fundamentala vor fi revizuite, exista o deschidere totala catre orice propunere privind orice articol.Liberalul a mai spus ca USL trebuie sa evite pericolul de a se angaja intr-o polemica meschina, care este sub nivelul si sub miza revizuirii Constitutiei, la care invita sau provoaca seful statului, Traian Basescu.

Senatorul PNL, Tudor Chiuariu, a afirmat tot luni ca mentinerea sistemului bicameral la momentul revizuirii Constitutiei a fost decis de electorat la alegerile parlamentare din 2012, cand efectele referendumului din 2009 privind Parlamentul unicameral au fost anulate.

Puteti asculta interviul integral cu Ilie Sarbu pe tema modificarii Constitutiei pe site-ul RFI. Interviul a fost realizat de Cosmin Ruscior.