Iliescu, despre Basescu: Va modifica Constitutia pentru ca presedintele sa fie ales de Parlament

Fostul presedinte Ion Iliescu a declarat, la emisiunea Dupa 20 de ani, la ProTV, ca experimentul Traian Basescu va duce la modificarea Constitutiei in sensul alegerii presedintelui de catre Parlament.

Iliescu a afirmat ca declaratia facuta de Traian Basescu potrivit careia prima Constitutie dupa 1990 a fost quot;dupa chipul si asemanarea quot; liderului PSD a constituit quot;o apreciere facuta cu usurinta quot;.

quot;As putea sa-i replic in acelasi fel. Ce ar fi daca ar fi dupa chipul lui Basescu aceasta Constitutie? In orice caz, experimentul lui Basescu cred ca va duce probabil la o modificare pe care o sustineau candva liberalii, anume ca presedintele sa fie ales de Parlament quot;, a spus fostul presedinte.

Iliescu a apreciat ca climatul politic s-a deteriorat in ultimii ani, in lipsa dialogului politic si l-a identificat pe Traian Basescu drept quot;principalul vinovat quot;.

Fostul presedinte a spus despre actualul sef al statului ca quot;nu a asimilat quot; principala atributie conferita de Constitutie, aceea de a fi factor de echilibru intre partide, puterile statului si societate.

Intrebat de ce, in aceste conditii, Traian Basescu a primit din partea alegatorilor doua mandate de presedinte, Iliescu a raspuns: quot;Asta este marea enigma si marea slabiciune a societatii romanesti. Arata nivelul de educare civica si la nevoie omul se lasa ademenit, cumparat. Am ajuns la expresii primitive de cumparare de voturi. Degeaba dupa aia omul constata ce prostie a facut, dar atunci la vot i se ofera o suma de bani, o punga de alimente si merge si voteaza ce i se cere quot;.

Ponta, defavorizat de insusirea unui limbaj basescian

Intrebat ce opinie are despre afirmatile facute recent de presedintele PSD, Victor Ponta, ca Traian Basescu este quot;Scaraotchi, dracul quot;, Ion Iliescu a raspuns: quot;Sunt formule retorice, mie nu prea imi plac asemenea formule. Din pacate, (Ponta – n.r.) se lasa antrenat de limbajul lui Basescu, pentru ca domnul Basescu a adus in viata politica acest limbaj de mahala quot;.

Intrebat daca i-a spus si lui Victor Ponta ca nu agreeaza aceste formule de limbaj, Iliescu a raspuns: quot;Ba da, i-am spus si public si in particular. Il defavorizeaza o asemenea chestiune, insusirea limbajului basescian nu este de bun augur pentru nimeni, mai ales pentru un lider social-democrat, care ar trebui sa introduca in viata politica un limbaj mai civilizat quot;.

Sursa foto: Jurnalul National