Impozitarea drepturilor de autor, o masura impotriva jurnalistilor neascultatori?


Premierul Emil Boc a declarat, vineri, ca masura de impozitare a drepturilor de autor nu este indreptata impotriva artistilor, lasand sa se inteleaga ca vine mai degraba impotriva jurnalistilor quot;neascultatori quot;.

quot;Initiativa pe care Guvernul a avut-o nu e indreptata impotriva acelora care realizeaza acte de cultura, drepturi de autor. Ei in esenta pastreaza aceleasi drepturi. E vorba de a elimina abuzul in utilizarea drepturilor de autor, aceia care nu creeaza sa plateasca taxa, iar nbsp; cei care beneficiaza de drepturi de autor potrivit legii, adica sunt creatori, regimul lor ramane neschimbat. Pentru cei care il foloseau doar pentru a nu plati contributii de asigurari sociale fie ca e vorba de nbsp; somaj, sanatate sau pensii, avem nevoie sa curmam aceste abuzuri si sa largim baza de impozitare. Stiu ca nu e placut pentru o persoana care nu platea ca acum trebuie sa plateasca quot;, a declarat Emil Boc.

La randul sau, deputatul PSD Victor Socaciu a declarat, ieri, ca ordonanta privind contributiile datorate statului de catre beneficiarii de drepturi de autor a fost facuta impotriva ziaristilor care sunt quot;neascultatori quot; si a intelectualilor care nu mai vad in Traian Basescu quot;salvarea quot;, ci quot;esecul quot; Romaniei.

quot;Este injositor si umilitor. Personal, cred ca pentru voi (jurnalistii – n.r.) a fost facuta aceasta ordonanta, impotriva unor oameni care sunt neascultatori, a unor intelectuali care nu mai pot sa vada in PDL si in Traian Basescu salvarea Romaniei, ci esecul quot;, a spus deputatul PSD.

Premierul Boc a mai declarat, vineri, ca Guvernul se va gandi la o forma de protectie pentru ziaristii cu salariul minim pe economie. quot;In cazul jurnalistilor stiu ca era urmatorul exemplu: se platea de firma salariul minim de 600 de lei, la care platea toate contributiile – pensie, somaj si sanatate, iar pe langa asta se folosea institutia drepturilor de autor pentru alte sume de bani mult mai mari pentru care nu se platea nimic quot;, a explicat Boc, adaugand ca in asemenea situatii modificarile aduse de Guvern Codului Fiscal reprezinta quot;o forma de protectie quot; pentru aceste persoane.

Sute de artisti, scriitori si
jurnalisti nbsp; vor sa intre in greva fiscala, la 1 septembrie, si pregatesc
proteste in toata tara. Federatia Europeana a Jurnalistilor a anuntat,
de asemenea, ca va trimite o comisie de ancheta in Romania.