Impozitul forfetar: Cota de impozit pentru firme va depasi cu mult nivelul de 16%

Cota de impozit aplicabila unor firme prin introducerea forfetarului va depasi cu mult, in unele cazuri, nivelul de 16%, daca va fi respectata formula de calcul propusa de Ministerul Finantelor, ajungandu-se la 28% din veniturile brute, sustin reprezentantii Consiliului pentru IMM-uri. Am facut un studiu de caz dupa formula de calcul propusa de Ministerul de Finante in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Astfel, pentru un restaurant-sat, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 24% din totalul veniturilor brute, iar pentru un restaurant-municipiu-categoria A, suprafata utila 240 mp, impozitul forfetar datorat este de 28% din totalul veniturilor brute, fiind o diferenta enorma fata de impozitul pe profit de 16%, care se calculeaza la profitul net, nu la venitul brut , a declarat, vineri, Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii.El a adaugat ca un impozit forfetar de 24% sau 28% din veniturile brute ar reprezenta o fiscalitate excesiva, care va duce la desfiintarea unui numar foarte mare de societati comerciale din codurile CAEN prevazute in domeniul de aplicabilitate al impozitului forfetar, cu efecte drastice asupra bugetului de stat. Solicitam ca in cazul instituirii impozitului forfetar sa fie explicitate formulele de calcul pentru toate codurile CAEN pentru care se va aplica impozitul, iar cuantumul acestui impozit sa nu depaseasca in niciun caz impozitul pe profit de 16%, astfel incat sa fie mentinuta cota unica , a spus Nicolescu.Citeste mai mult pe site-ul Mediafax