In Calendarul Ortodox 2011 saptamana incepe duminica

nbsp;

Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) introduce o modificare in Calendarul Crestin Ortodox, editia 2011, potrivit careia saptamana va incepe duminica si nu luni, asa cum era pana acum.

Reprezentantii BOR sustin ca modificarea era necesara deoarece in acest fel se revine la normalitate, deoarece in Evanghelie scrie ca Mantuitorul a inviat duminica, in prima zi a saptamanii, transmite adevarul.ro.

Modificarea poate fi vazuta deja in calendarele ortodoxe pe 2011 distribuite de preoti in Ajunul Craciunului. Masura a starnit confuzie in randul enoriasilor, care initial au crezut ca este o greseala de redactare.

Nu doar enoriasii sunt cei nedumeriti, deoarece mare parte dintre preoti nu au fost informati despre aceasta schimbare si au aflat de la credinciosi. Totusi, ei spun ca masura este una normala, quot;pentru ca asa scrie in Evanghelie, ca Mantuitorul a inviat in prima zi a saptamanii, duminica quot;.

Parintele Constantin Stoica, purtatorul de cuvant al Patriarhiei Romane, considera ca aceasta schimbare este o revenire la normalitate.

„Se revine la o situatie care exista inainte. Am verificat in arhive calendarele ortodoxe din perioda interbelica, bachiar si din anii ’50 si in toate aceste calendare duminica era trecuta prima zi a saptamanii. Este firesc sa fie asa, deoarece pentru noi, crestinii, duminica este prima zi a saptamanii, cand a Inviat Iisus Hristos, lucru mentionat in Biblie. De altfel, dupa 1990 Mitropolia Banatului a facut aceasta corectie in Calendarul Ortodox, iar decizia de acum a Sfantului Sinod nu face altceva decat sa duca la uniformizarea calendarului ortodox”, a precizat parintele Stoica pentru adevarul.ro.