Indemnizatiile restante pentru revolutionari vor fi platite esalonat pana in 2012

nbsp;

Guvernul a aprobat, prin ordonanta de urgenta, esalonarea platii indemnizatiilor restante acordate revolutionarilor in baza Legii 341/2004. Esalonarea se va face incepand din 2012, in mod diferit, in functie de nivelul sumelor restante cu titlu de indemnizatii reparatorii care urmeaza sa fie acordate beneficiarilor.

„Masura are in vedere, in primul rand, pastrarea echilibrului bugetar, tinand cont ca, in perioada urmatoare, se estimeaza ca Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor urmeaza sa acorde circa 5.000 de certificate de revolutionar. Acest fapt presupune atat plata indemnizatiilor curente, cat si a celor restante incepand chiar cu anul 2004”, a declarat Ioana Muntean, purtatorul de cuvant al Guvernului.

Platile curente se vor face fara probleme, ordonanta de urgenta adoptata de Guvern referindu-se strict la esalonarea platilor restante catre revolutionari.

Indemnizatii restante inseamna indemnizatiile aferente perioadei cuprinse intre luna urmatoare celei in care a fost depusa la Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor documentatia care a stat la baza preschimbarii certificatului doveditor prevazut de Legea nr. 341/2004 si luna in care se solicita efectuarea platii acestora la institutiile competente potrivit legii.

Prevederile privind plata esalonata se aplica si persoanelor ale caror cereri pentru preschimbarea certificatelor prevazute de lege au fost depuse anterior datei intrarii in vigoare a OUG adoptate de Guvern si nu au fost solutionate pana la aceasta data.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, platile indemnizatiilor restante vor fi esalonate astfel, incepand cu anul 2012:

– in cazul indemnizatiilor restante al caror cuantum de pana la 10 salarii medii brute, plata sumei restante se efectueaza integral in anul 2012;
– daca indemnizatiile restante sunt intr-un cuantum de 10 pana la 20 de salarii medii brute:
– in anul 2012 se plateste 50% din valoarea sumei restante;
– in anul 2013 se plateste cealalta jumatate.

In cazul indemnizatiilor restante al caror cuantum depaseste valoarea a 20 salarii medii brute:

– in anul 2012 se plateste 34% din valoarea sumei restante;
– in anul 2013 se plateste 33% din valoarea sumei restante;
– in anul 2014 se plateste 33% din valoarea sumei restante.

Prin esalonarea pe 3 ani a platilor restante catre revolutionari, cheltuielile aferente anului 2010 se reduc cu doua treimi din suma totala estimata a fi achitata. Efortul financiar pe care il presupune plata in anul 2012 a indemnizatiilor restante cuvenite acestor persoane se estimeaza la suma de 478 de milioane de lei, a precizat purtatorul de cuvant al Guvernului.

Guvernul a adoptat o Ordonanta de Urgenta pentru deblocarea activitatii agentilor economici care au de recuperat sume de la autoritatile locale

Guvernul a aprobat, in sedinta din 16 iunie, un act normativ pentru sprijinirea firmelor care au datorii la stat, a anuntat primul-ministru Emil Boc la briefingul de presa sustinut la Palatul Victoria.

Ordonanta de urgenta privind reglementarea unor masuri pentru reducerea unor arierate din economie prevede imprumutul catre autoritatile locale a 360 de milioane de euro in vederea achitarii obligatiilor restante catre diversi agenti economici, furnizori de bunuri, servicii si lucrari.

„Pe aceasta cale vor fi eliminate unele blocaje din economie, blocaje determinate de faptul ca firmele care prestasera lucrari pentru autoritatile locale nu primisera banii pentru lucrarile efectuate, iar, la randul lor, ele nu au putut sa-si achite datoriile catre bugetul de stat” a subliniat primul-ministru.

Termenul de rambursare a imprumutului este de maxim 5 ani, cu o perioada de gratie de 1 an si cu o dobanda de 6,25%.