Inventatori ucisi de propriile inventii: Aurel Vlaicu, Alexander Bogdanov, William Bullock

Imaginati-va cum ar fi sa va dedicati viata intreaga, toate eforturile si toti banii unei inventii care v-ar putea schimba modul in care traiti, care v-ar transforma peste noapte intr-un om putred de bogat, faimos si care a pus umarul la schimbarea lumii.

Dar in loc de toate acestea, inventia va omoara chiar pe dumneavoastra… Iata cateva exemple de inventatori care cu siguranta ar fi putut trai mai mult daca nu si-ar fi pus in practica ideile stralucite.

Sange rau

Alexander Aleksandrovici Bogdanov a fost un rus care a trait in perioada Renasterii. Era pasionat de fizica, psihologie, economie, science fiction, teoria sistemelor universale si, domeniul care i-a adus sfarsitul, posibilitatea reintineririi omului prin transfuzii de sange. Bogdanov era pasionat de teoria care spunea ca transfuziile cu sange tanar ar putea detine secretul tineretii eterne sau cel putin ca ar putea sa incetineasca procesul de imbatranire. De fapt chiar a facut o astfel de transfuzie de sange surorii lui Vladimir Lenin, Maria Ulianova. A incercat 11 proceduri asemanatoare asupra lui, dupa care unul dintre prietenii lui i-ar fi spus ca arata cu 10 ani mai tanar decat era cand l-a vazut ultima data. In 1928, avea sa-si gaseasca insa sfarsitul tot intr-o transfuzie. A murit dupa ce si-a injectat sange de la un student care avea malarie si tuberculoza. Unii cred ca a fost de fapt o sinucidere pentru ca inainte de moartea sa fulgeratoare ar fi scris un editorial politic foarte “nervos”.

Tiparnita

William Bullock este omul responsabil pentru inventia tiparnitei rotative, in 1863. A schimbat din temelii modul in care se tipareau ziarele si rapiditatea cu care acestea erau produse in numar cat mai mare. Aceasta a fost una dintre multele sale inventii, pe care a perfectionat-o si care ajungea sa produca cam 30.000 de pagini pe ora. In 1867, totusi, masinaria s-a intors impotriva lui Bullock. Tocmai facea niste reglaje la una dintre noile tiparnite instalata la ziarul Philadelphia Public Ledger. A vrut sa prinda o curea de tamburul mecanismului, piciorul i-a fost prins din greseala de curea si i-a fost pur si simplu zdrobit si aproape smuls din sold. A murit la mai putin de o saptamana din cauza complicatiilor avute in timpul operatiei in care medicii incercau sa-I amputeze membrul.

Primul accident de aviatie (al primului avion)

Ingnerul roman Aurel Vlaicu, scolit la Universitatea din Budapesta si la Ludwig-Maximilians-Universitat Munchen, in Germania, a lucrat la uzinele Opel, iar cu toate cunostintele acumulat a reusit sa-si indeplineasca visul. In 1908 construieste un planor, iar in 1909 vine la Bucuresti si incepe constructia primului sau avion, Vlaicu I, la Arsenalul Armatei. Avionul zboara fara modificari (lucru unic pentru inceputurile aviatiei mondiale) in iunie 1910. In anul 1911 construieste un al doilea avion, Vlaicu II, la bordul caruia, in 1913, cand incerca sa traverseze Muntii Carpati, s-a prabusit in apropiere de Campina.

Citeste mai mult pe site-ul Pro TV