Italia, in pericol sa se prabuseasca din cauza datoriei publice uriase

Zona Euro continua sa dea frisoane intregii planete. Astazi la Bruxelles se discuta despre pericolul care ameninta Italia, a treia economie a Uniunii Europene.

Aceasta risca sa se sufoce sub povara unei datorii publice uriase – un trilion si jumatate de euro. Simtim si noi efectele: valutele au ajuns la niveluri record. nbsp;Cele mai mari temeri le au cei imprumutati in franci elvetieni.

Moneda Tarii Cantoanelor a atins un nivel record, pentru ca investitorii s-au orientat spre valorile considerate sigure – francul elvetian, aurul si obligatiunile germane. In plin sezon turistic si cei care au ajuns la o casa de schimb au avut un soc: cursul euro a depasit 4 lei si 25 de bani.

In restul continentului, euro a cazut in raport cu dolarul, bursele au deschis pe minus, iar dobanzile la care se pot imprumuta pe piata libera Italia, Portugalia, Irlanda si Grecia au atins niveluri istorice.

quot;Toate acestea reflecta faptul ca n-a fost gasita o solutie definitiva pentru problema din Grecia, in timp ce norii par sa se adune asupra altor tari cu datorii, ca Italia. quot; – este de parere Vagelis Agapitos, economist.

In ciuda asigurarilor date de premierul Berlusconi, privind un pachet drastic de austeritate, parlamentul a aprobat taieri bugetare de numai 40 de miliarde de euro. Adica, o picatura intr-un ocean, in raport cu datoria Romei.

quot;Cred ca problema reala a Italiei, asupra careia ar trebui sa se concentreze guvernul, este cresterea economica, aproape inexistenta. quot; – a declarat pentru CNBC Federico Ghizzoni, director de banca.

Citeste mai mult si vezi video pe site-ul Pro TV