Laserul ELI-NP de la Magurele va fi cel mai puternic din lume. Video

Cel mai puternic laser din lume, care se va construi in Romania la Magurele, atrage interesul cercetatorilor de pe intreaga planeta. Iar cei mai optimisti spera sa vorbeasca in curand chiar si despre teleportare.

Localitatea din judetul Ilfov s-ar putea transforma intr-un mini-oras stiintific, pentru ca in fiecare an mii de experti vor veni de peste mari si tari sa foloseasca puterea laserului romanesc.

De o 100.000 de ori cat toate hidrocentralele, centralele nucleare si termocentralele din toata lumea – aceasta este puterea impresionanata a laserului ELI-NP.

quot;Unul dintre fenomenele extraordinare care se produce este ca actionand cu acest fascicul extraordinar de puternic, particulele din care sunt constituite materialele pur si simplu pleaca din acel loc. nbsp;Sunt accelerate si pleaca. Si atunci ai foita de material . Se actioneaza cu laserul si in momentul acela pleaca foita cu aproape viteza luminii. deci ar fi prima data cand se poate deplasa un obiect cu totul, cu o viteza extraodinar de mare. Si de aici ideea cu teleportarea quot;, explica Prof. dr. Nicolae Zamfir, directorul Institutului de Fizica de la Magurele.

Ceea ce inseamna ca foita de material ar putea ajunge din Romania in China in 0,02 secunde, daca ar fi transportata cu 300.000 de kilometri pe secunda.

Citeste mai mult pe site-ul Pro TV