Lege Cod Fiscal 2010: Vezi noile impozite si cum se impoziteaza salariile in afara functiei de baza


Normele de aplicare a modificarilor aduse Codului fiscal la 1 iulie 2010 clarifica faptul ca veniturile din profesiile liberale reglementate nu pot fi reconsiderate drept venituri dependente.

Deci beneficiarii nu vor plati, in nicio situatie, contributiile sociale aferente unui salariu in afara functiei de baza, asa cum se poate intampla in cazul celor care au venituri din activitati independente. Cel putin asa arata proiectul privind modificarea normelor de aplicare a Codului fiscal.

Orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul din mai multe criterii. Cum ar fi ca beneficiarul de venit se afla intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit sau, in prestarea activitatii, foloseste baza materiala a platitorului de venit, spune Codul fiscal modificat.

Normele de aplicare a acestei noi reguli completeaza ca “nu intra sub incidenta prevederilor veniturile din profesii libere, desfasurate in mod independent, in conditiile legii. 733;

Asadar, veniturile realizate in urma practicarii unei profesii liberale (medici, avocati, notari, auditori financiari, consultanti fiscali, experti contabili, contabili autorizati, consultanti de plasament in valori mobiliare, arhitecti etc.) nu pot fi considerate venituri dependente de catre agentii Fiscului.

Veniturile din activitati independente

Modificarile aduse codului fiscal se vor aplica deci doar pentru veniturile din activitati independente – veniturile comerciale si veniturile din drepturi de proprietate intelectuala.

Astfel, orice activitate poate fi reconsiderata de Fisc drept activitate dependenta daca indeplineste cel putin unul din mai multe criterii gandite de Finante:

– Beneficiarul de venit din activitati independente se intr-o relatie de subordonare fata de platitorul de venit, respectiv organele de conducere ale platitorului de venit.

– Acesta respecta conditiile de munca impuse de acesta cum ar fi: atributiile ce ii revin si modul de indeplinire a acestora, locul desfasurarii activitatii sau programul de lucru.

– in prestarea activitatii beneficiarul de venit foloseste baza materiala a platitorului de
venit, respectiv spatii cu inzestrare corespunzatoare, echipament special de lucru sau
de protectie, unelte de munca si altele asemenea.

– beneficiarul de venit contribuie numai cu prestatia fizica sau cu capacitatea
intelectuala, nu si cu capitalul propriu.

– platitorul de venituri suporta in interesul desfasurarii activitatii cheltuielile de
deplasare ale beneficiarului de venit, cum ar fi indemnizatia de delegare-detasare in
tara si in strainatate precum si alte cheltuieli de aceasta natura.

– platitorul de venituri suporta indemnizatia de concediu de odihna si indemnizatia
pentru incapacitate temporara de munca, in contul beneficiarului de venit.

– orice alte elemente care reflecta natura dependenta a activitatii.

In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta se aplica regulile de determinare a impozitului si a contributiilor sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, pentru veniturile din salarii realizate in afara functiei de baza, arata proiectul.

Cum se impoziteaza salariile in afara functiei de baza

Din venitul brut se platesc: contributia la asigurarile sociale, contributia la asigurarile sociale de sanatate, contributia la bugetul asigurarilor pentru somaj. Dupa aceasta se obtine venitul net, care se impoziteaza cu 16%.

Proiectul mai arata ca orice activitate poate fi reconsiderata drept activitate dependenta in conformitate cu principiul prevalentei economicului asupra juridicului. In cazul reconsiderarii unei activitati ca activitate dependenta, impozitul pe venit si contributiile sociale obligatorii, stabilite potrivit legii, vor fi recalculate si virate fiind datorate solidar de catre platitorul si beneficiarul de venit.