Legea 76/2010 – Codul Fiscal, modificari la impozitele directe si TVA


In Monitorul Oficial nr. 307 din data de 11 mai 2010 a fost publicata Legea nr. 76/2010 privind aprobarea OUG nr. 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal.

Parlamentul Romaniei adoptase recent un Proiect de Lege privind aprobarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 109/2009 pentru modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul Fiscal. Proiectul de lege a fost trimis astazi, 21 aprilie 2010, pentru promulgare la Presedintele Romaniei, Traian Basescu.

Noul act normativ a fost aprobat cu modificari de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, cu 145 voturi pentru, 105 voturi impotriva, 2 abtineri.

OUG nr. 109/2009 aduce modificari si completari Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, in sensul introducerii unor noi reglementari in domeniul impozitelor, continuandu-se astfel transpunerea Directivelor comunitare.

In nota de fundamentare, initiatorii motiveaza necesitatea emiterii actului normativ in baza transpunerii prevederilor noilor Directive europene in legislatiei nationale. Astfel, pentru inlaturarea obstacolelor in calea schimburilor comerciale si adaptarea structurilor de productie la dimensiunea comunitara a pietei se impune continuarea transpunerii prevederilor Directivei 90/434/CEE privind impunerea fuziunilor, divizarilor si transferului activelor si schimburilor de valori mobiliare intre companii ale unor state membre diferite, amendata prin Directiva 2005/19/CE.

OUG nr. 109/2009 introduce alineatul 11^1 la art. I, potrivit caruia in cazul unei tranzactii intre persoanele romane si persoanele nerezidente afiliate, precum si intre persoane romane afiliate, autoritatile romane pot ajusta suma venitului sau a cheltuielii oricareia dintre persoane, dupa cum este necesar, pentru a reflecta pretul de piata al bunurilor sau serviciilor furnizate in cadrul tranzactiei.

In ceea ce priveste impozitul minim, noul act normativ prevede ca nu sunt obligati la plata impozitului minim, contribuabilii care se afla in urmatoarele situatii:

a) se afla in procedura insolventei, de la data deschiderii acestei proceduri, potrivit legii;

b) se afla in dizolvare, de la data inregistrarii acestei mentiuni in registrul comertului sau la instantele judecatoresti, potrivit legii.

Pentru contribuabilii care se dizolva de plin drept ca urmare a expirarii duratei de existenta prevazuta in actul constitutiv, sau, dupa caz, in actul modificator, scutirea de la plata impozitului minim opereaza de la data dizolvarii prevazute in aceste acte. Insa, contribuabilii care se afla in dizolvare fara lichidare, nu vor intra sub incidenta acestor prevederi.

Noul act normativ stabileste neimpozitarea veniturilor din salarii si pensii realizate de catre persoanele fizice cu handicap grav sau accentuat.

Pentru persoana impozabila care utilizeaza trimestrul calendaristic ca perioada fiscala si care efectueaza o achizitie intracomunitara de bunuri taxabila in Romania, perioada fiscala devine luna calendaristica, incepand cu:

a) prima luna a unui trimestru calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in aceasta prima luna a respectivului trimestru;

b) a treia luna a trimestrului calendaristic, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a doua luna a respectivului trimestru. Primele doua luni ale trimestrului respectiv vor constitui o perioada fiscala distincta.

c) prima luna a trimestrului calendaristic urmator, daca exigibilitatea taxei aferente achizitiei intracomunitare de bunuri intervine in a treia luna a unui trimestru calendaristic.

Incepand cu data intrarii in vigoare a noii legi, se abroga Legea nr. 22/2010 pentru completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, publicata in Monitorul Oficial nr. 144 din 4 martie 2010.