Legea adoptiei, o piatra de incercare pentru romanii care vor sa infieze un copil

Numarul copiilor adoptati s-a injumatatit, in ultimul an, comparativ cu anii precedenti, in ciuda promulgarii unei legi care ar fi trebuit sa simplifice procesul de adoptie. Numai 778 de copii dintre cei 60.000 de micuti abandonati si-au gasit, in ultimul an, o familie.

Birocratia si faptul ca sunt nevoiti luni bune sa astepte ca statul sa le caute rudele de pana la gradul patru sunt principalele probleme semnalate de cei care vor sa adopte un copil. Familiile care vor sa adopte un copil constata, cu surprindere, ca statul vrea sa scape de cei cu probleme de sanatate. De aici si refuzurile cuplurilor si, implicit, prelungirea procesului de adoptie.Anemarie a asteptat un an de cand a depus actele si pana cind i-a fost incredintat baietelul. Autoritatile i l-au prezentat ca pe un copil sanatos, dar a constatat ca are grave probleme de sanatate.

„Aveam sa aflam mai tarziu ca nu vedea cu un ochi, din nastere, ca avea avea probleme de auz si, evident, obisnuitele probleme de greutate, la 3 ani si jumatate cantarea 12 kg”, a explicat Anemarie Necsulescu, coordonator asociatia SOS Infertilitatea.

Dar Anemarie s-a atasat de el si a ales sa lupte pentru sanatatea lui. Nu toti viitorii parinti accepta insa un copil bolnav.In grija statului se afla 60.000 de copii, iar 4.000 au varsta de sub 2 ani. Numai 1.350 de familii cu atestat de adoptie se afla in continuare pe lista de asteptare.

„Principala problema pe care am identificat-o din experienta directa si din opiniile de pe forumul asociatiei ar fi aceasta indelungta perioada de consultare a a rudelor pana la gradul patru”, a explicat Nicoleta Cristea- Brunel.

Uneori se intimpla sa fie consultate pana la 80 de persoane cu diverse grade de rudenie, care, in final, refuza copilul, iar asta inseamna timp pierdut, cel putin un an. Pentru ingrijirea copiilor aflati in grija statului, bugetul anual este de aproximativ 150 de milioane de euro.