Legea care interzice fumatul in spatiile publice inchise, discutata la Senat


Senatorii au discutat indelung, miercuri, despre interzicerea fumatului, a efectelor medicale ale acestui viciu, impactul asupra economiei si a industriei turistice, dar si a naturii juridice a fumatului, care nu poate fi considerat un drept.

In cadrul dezbaterilor asupra unui proiect de lege care interzice complet fumatul in spatiile publice inchise, unul dintre primii contestatari a fost senatorul PDL Tudor Udristoiu, care a recunoscut ca este fumator si nu a reusit sa se lase de fumat. quot;Nu credeti ca ar fi mai bine sa inchidem fabricile de tutun, care fac atata rau populatiei? quot;, a intrebat ironic Udristoiu.

El a contrazis-o pe initiatoarea propunerii legislative, deputatul PSD Manuela Mitrea, in ceea ce priveste o serie de probleme medicale ce ar fi provocate de tutun. quot;Cea mai quot;frumoasa quot; (afirmatie, n.r.) dintre ele este ca fumatorii au probleme de concentrare. Orice poti sa reprosezi orice tutunului, precum am spus, face de sus pana jos rau, dar pana la concentrare si memorie, ca acolo face bine. asta e defectul lui, experimental, cum vreti dvs, pe studii ultraserioase quot;, a sustinut senatorul PDL.

quot;Interzicem fumatul, interdictie, interdictie, interdictie, poate ne mai gandim pe la PIB, pe la alte interventii la sanatatea populatiei preventive si curative, dar noi ne ocupam de restrictii. Repet, cea mai buna si curata restrictie este inchiderea fabricilor de tutun, izolarea fumatorilor in ceva spatii inchise de adevaratelea pana cand nu mai fumeaza, eventual cu niste pedepse ceva. (…) Consider ca asta este o discriminare, plec de la premisa ca inteleg foarte clar grijile nefumatorilor, care vazand fumul ala – din care eu am avut grija sa retin tot ce era nociv, iese doar asa o nimica toata – dar dati-ne voie si noua sa avem niste locuri unde sa ne putem duce, unde sa nu intre decat daca vor nefumatorii, nbsp;iar nefumatorii sa stea acolo unde este aer curat, langa masinile noastre minunate, alea de scot fum negru. Sar si peste asta, dar dati-ne si noua voie la viata in conditiile in care nu-i deranjam pe ceilalti, stam in mizeria noastra si in fum si murim mai tineri, cum scrie pe pachetele de tigari quot;, a mai spus in acelasi ton persiflant Udristoiu.

In replica, a intervenit senatorul PSD Miron Mitrea, precizand ca a citit si el un studiu recent facut in SUA despre ceea ce face fumatul la barbati si la femei.

Citeste mai mult pe site-ul Realitatea TV (Foto: Mondo News)