Legea cimitirelor trebuie reexaminata, cere Traian Basescu


Presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului sa reexamineze Legea privind cimitirele, crematoriile umane si serviciile funerare si sa includa in act o serie de precizari cu privire la obligatiile proprietarilor cimitirelor.

quot;Legea supusa reexaminarii contine prevederea potrivit careia proprietarii cimitirelor au obligatia intretinerii si a mentinerii in functiune a cimitirului. In acest sens, consideram ca se impune reglementarea in lege a unei proceduri speciale care sa priveasca situatia in care proprietarul privat al cimitirului este supus procedurii insolventei quot;, precizeaza Administratia Prezidentiala intr-un comunicat de presa.

In opinia sefului statului, este necesara corelarea legii cimitirelor cu prevederile actelor normative privind administrarea domeniului public si privat de interes local, precum si cele referitoare la serviciile comunitare de utilitati publice si clarificarea modului de stabilire a taxelor si tarifelor aferente serviciilor funerare prestate, dar si identificarea autoritatilor competente sa exercite supravegherea si controlul acestor prestatii cu caracter public.

quot;Deoarece legea cuprinde dispozitii cu caracter imperativ, dar fara a prevedea care sunt sanctiunile in cazul incalcarii acestor dispozitii ori modul de contestare si sanctionare a nerespectarii obligatiilor instituite prin lege, se creeaza situatia imposibilitatii aplicarii legii, aceasta fiind lipsita de efectele sale. De aceea, consideram ca este necesar ca legea sa contina si sanctiuni in cazul nerespectarii prevederilor sale quot;, se mai arata in comunicat.

Actul normativ trimis spre promulgare are ca obiect de reglementare stabilirea drepturilor si obligatiilor in legatura cu activitati funerare, cimitire si crematorii umane.