Legea farmaciei a fost modificata. Nu se mai pot infiinta farmacii in gari, aerogari si centre comerciale


Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta care modifica Legea farmaciei nr. 266/2008, a declarat ministrul Sanatatii, Cseke Attila, la briefingul de presa de la finalul sedintei saptamanale a Executivului.

Actul normativ cuprinde doua prevederi importante, dintre care prima se refera la prelungirea cu 2 ani, pana la 31 decembrie 2012, a aplicabilitatii criteriului demografic necesar infiintarii de farmacii comunitare in mediul urban. nbsp;

„In cazul in care nu am continua cu acest criteriu demografic, efectul ar fi mutarea unui numar semnificativ de farmacii din mediul rural in mediul urban – este experienta altor state care au incercat aceasta metoda de renuntare la criteriul demografic”, a explicat Ministrul Sanatatii masura adoptata, subliniind interesul Ministerului Sanatatii de a incuraja deschiderea de farmacii in mediul rural.

Ministrul Cseke Attila a mai aratat ca numarul farmaciilor din Romania, raportat la numarul de locuitori deserviti depaseste media europeana, insa in defavoarea mediului rural.

„Daca media europeana este de o farmacie la 3.400 de locuitori, in Romania nbsp; aceasta medie este de o farmacie la 3.100 de locuitori. Practic, noi avem mai multe farmacii decat media europeana pe locuitor. Din pacate, in impartirea pe mediu urban si mediu rural, defavorizat este mediul rural”.

O alta prevedere a ordonantei elimina posibilitatea infiintarii de farmacii comunitare, prin exceptie de la criteriile demografice, in gari, aerogari si centre comerciale de mare suprafata.

„Daca in 2005, prin aceasta exceptie, s-au infiintat 39 de farmacii, am ajuns in 2010 sa avem 728 de farmacii infiintate prin exceptie. Din punctul nostru de vedere, in mediul urban, in marea parte a localitatilor urbane, numarul de farmacii este suficient (…). Interesul nostru este sa se deschida farmacii in mediul rural, pentru ca acolo exista lipsa de unitati farmaceutice” a declarat ministrul Sanatatii, care a mai anuntat ca pregateste, in perspectiva, un nou proiect de Lege a farmaciei.