Legea lustratiei a fost declarata neconstitutionala de CCR


Legea lustratiei a fost declarata neconstitutionala, luni, de Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR). Decizia a fost luata in urma solutionarii sezizarii facute de un numar de 29 de senatori si 58 de deputati.

Curtea Constitutionala a constatat, in cadrul controlului anterior promulgarii Legii Lustratiei, cu majoritate de voturi, ca Legea este neconstitutionala, se arata in comunicatul CCR.

quot;In sedinta din data de iunie 2010, Curtea Constitutionala a solutionat, in cadrul controlului anterior promulgarii legii, prevazut de art. 146 lit.a din Constitutie, sezizarile privind neconstitutionalitatea Legii Lustratiei, privind limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist in perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, sezizari formulate de un numar de 29 de senatori, respectiv 58 de deputati quot;.

Decizia este definitiva si se comunica presedintelui Romaniei, presedintilor celor doua Camere ale Parlamentului si primului-ministru.

Social-democratii au depus doua contestatii cu argumentatii diferite, una din partea grupului parlamentar al senatorilor, iar alta din partea deputatilor. Principalul argument invocat de PSD face referire la rezolutia APCE si deciziile CEDO referitoare la interzicerea condamnarilor colective.

Legea lustratiei a fost votata pe 19 mai de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional.

Legea lustratiei prevede limitarea temporara a accesului la unele functii si demnitati publice pentru persoanele care au facut parte din structurile de putere si din aparatul represiv al regimului comunist în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989.