Legea sponsorizarii, Legea drepturilor de autor si Legea timbrului cultural vor fi analizate de o echipa interministeriala


Premierul Emil Boc a anuntat ca o echipa interministeriala, formata din reprezentanti ai Ministerului Finantelor Publice, Ministerului Culturii si Patrimoniului National, si coordonata de vicepremierul Marko Bela, va analiza cateva acte normative care produc efecte asupra domeniului cultural.

Astfel, expertii guvernamentali vor examina Legea timbrului cultural, Legea sponsorizarii si Legea drepturilor de autor, astfel incat sa fie identificate masuri financiare concrete pentru sprijinirea domeniului cultural.

Primul-ministrul Emil Boc a declarat ca, in cadrul intalnirii de astazi cu reprezentantii Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania (ANUC), prezenti la Palatul Victoria, s-a decis realizarea unui inventar al publicatiilor culturale romanesti, in vederea identificarii acelora care ar putea fi sprijinite de stat.

„Am decis ca pe baza inventarului pe care reprezentantii Uniunii Scriitorilor il vor face, sa asiguram o sustinere a revistelor culturale din Romania, in limita unei sume de bani care nu va depasi, cel mai probabil, 1 milion de euro pe an. Revistele de cultura care s-au consacrat in Romania si care, din cauza vremurile mai grele in care traim, au dificultati de aparitie, vor fi sustinute de Guvern. Un guvern isi poate permite sa aloce 1 milion de euro pe an pentru a sustine revistele de cultura”, a sustinut premierul.

Un alt subiect abordat in cadrul discutiilor a fost situatia artistilor plastici care se confrunta cu problema lipsei atelierelor de creatie. Premierul Emil Boc a pledat pentru o colaborare mai eficienta intre autoritatile locale, cele centrale si Ministerul Culturii si Patrimoniului National, in vederea sprijinirii artistilor. „Este un semnal pe care il dam catre toate administratiile publice locale din Romania, ca sunt importante zonele comerciale, dar la fel de importante sunt si zonele culturale dintr-un oras sau dintr-o capitala de judet sau din capitala tari”, a afirmat Seful Executivului.

Reprezentantii Aliantei Nationale a Uniunilor de Creatori din Romania au apreciat demersul Guvernului privind identificarea si solutionarea problemelor din domeniul cultural. „Cultura nu trebuie sa fie la dispozitia unei ideologii, ci a unui bun simt care tine de faptul ca prin cultura identitatea nationala trebuie pusa in evidenta. Si faptul ca s-a recunoscut si se recunoaste ca statul trebuie sa subventioneze cultura, ca statul trebuie sa se aplece catre actul cultural, si nu numai fata de institutie, ci fata de artisti, este un punct castigat in aceasta discutie”, a afirmat Ion Caramitru, presedintele UNITER. La randul sau, presedintele Uniunii Scriitorilor, Nicolae Manolescu, a subliniat: „Mi se pare foarte important ca ne-am intalnit astazi cu primul-ministru… Este foarte important ca in urma sesizarilor noastre, la observatiile noastre, domnul prim ministru a avut reactia fireasca si a acceptat ca este vorba de lucruri foarte importante”.

Membrii Executivului si reprezentantii ANUC au convenit sa se intalneasca trimestrial, in vederea eficientizarii sprijinului guvernamental pentru domeniul cultural.

Premierul Emil Boc a avut astazi o intrevedere cu reprezentantii ANUC – Alianta Nationala a Uniunilor de Creatori din Romania: Ion Haiduc – presedintele Academiei Romane, Mihnea Gheorgiu – presedintele Uniunii Cineastilor, Ion Caramitru – presedintele UNITER, Nicolae Manolescu – presedintele Uniunii Scriitorilor, Peter Derer – presedintele Uniunii Arhitectilor, Adrian Iorgulescu – presedintele Uniunii Compozitorilor, Petre Lucaci – presedintele Uniunii Artistilor Plastici, Monica Lotreanu – director ANUC, si senatorul Radu F. Alexandru. La intalnire au mai participat, din partea Guvernului: vicepremierul Marko Bela, ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, ministrul Culturii si Patrimoniului National, Kelemen Hunor, presedintele Casei de Pensii, Doina Parcalabu.