Legile de austeritate, adoptate de Guvern in forma finala – Vezi amendamentele admise

nbsp;


Guvernul a adoptat, in sedinta de luni, forma finala a celor doua proiecte de lege asupra carora isi va angaja raspunderea in Parlament.

Potrivit unui comunicat transmis de Biroul de Presa al Guvernului, Executivul a admis patru amendamente ale parlamentarilor la proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar si un amendament la proiectul de lege privind unele masuri in domeniul pensiilor, a anuntat primul-ministru Emil Boc.

Cele patru amendamente la proiectul de lege privind unele masuri necesare in vederea restabilirii echilibrului bugetar, initiate de parlamentari PDL, UDMR si din grupul independentilor, vizeaza:

– Precizarea expresa a faptului ca indemnizatia sociala pentru pensionari, acordata potrivit OUG nr. 6/2009 privind instituirea pensiei sociale minime garantata, aprobata prin Legea 196/2009, nu va scadea sub valoarea de 350 de lei,
– Stabilirea faptului ca masurile de reducere a veniturilor bugetarilor si a pensiilor se vor aplica de la data intrarii in vigoare a legii, ci nu incepand cu iunie, cum era initial precizat in proiectul de lege. In acest sens, premierul a explicat ca procedura angajarii raspunderii Guvernului in Parlament a inceput in luna mai si se va incheia in iunie,
– Aplicarea masurii de reducere cu 25% a salariilor, platite din sumele forfetare ale parlamentarilor, si pentru angajatii de la cabinetele senatorilor si deputatilor. nbsp; Aceste sume sunt prevazute de art.38, alin 1, din legea nr. 96/2006 privind statutul deputatilor si al senatorilor, republicata.
– Aplicarea masurii de reducere cu 25% a veniturilor membrilor Academiei de Stiinte Medicale.

Premierul a explicat ca a fost luata aceasta deciziei “pentru egalitate de tratament”, aceeasi masura aplicandu-se si membrilor Academiei Romane, membrilor Academiei Oamenilor de Stiinta nbsp; si membrilor Academiei de Stiinte Tehnice din Romania.

De asemenea, Guvernul a adoptat un amendament la proiectul de lege privind unele masuri in domeniul pensiilor. In acest sens, Executivul a nbsp; decis ca modul de acordare a pensiilor de invaliditate sa fie verificat pe parcursul a maxim un an, nu in trei ani cum era initial mentionat in proiectul de lege.

Boc a mai aratat ca acest proiect de lege vizeaza eliminarea privilegiilor si a pensiilor speciale, aratand ca prin recalcularea a 8.236 de pensii speciale vor putea fi platite, intr-o luna, 60.000 de pensii medii.

quot;Nu poti sa diminuezi pensiile obisnuite si sa mentii pensiile de lux. De aceea am venit cu acest al doilea proiect de lege, la pachet cu primul quot;, a afirmat premierul Emil Boc.