Lista ministrilor care ar putea fi remaniati: Seitan, Dumitru, Sandu si Berceanu

Presedintele Traian Basescu si-a bagat oamenii in sedinta! Mai precis, seful statului i-a convocat – la Cotroceni – pe premierul Emil Boc si pe liderii PDL. Au discutat despre remaniere, timp de 4 ore.

Nu au furnizat nici cea mai mica informatie oficiala. Totusi, pe surse, am aflat ca lista celor care si-ar putea pierde fotoliul cuprinde 9 nume. Cine va parasi guvernul, vom afla abia diseara.

Primul pe lista: Mihai Seitan, ministrul Muncii De ce anume se face vinovat? A generat haos la ghiseele institutiilor de stat prin modul in care s-a ocupat de platile pentru drepturile de autor si PFA. Nu a reusit sa impuna legea salarizarii unitare in sistemul bugetar, iar in timpul mandatului sau, numarul somerilor a atins cote alarmante.

Al doilea in ordinea numarului de greseli personale: Sebastian Vladescu – ministrul Finantelor publice. Ce a facut sau – mai bine zis – ce n-a facut: nu are rezultate in lupta cu evaziunea fiscala. Sa mai mentionam si faptul ca a intocmit un buget bazat pe o crestere economica inexistenta? In plus, Vladescu nu a fost in stare sa puna la punct o strategie clara de reducere a cheltuielilor in administratia locala.

Al treilea ministru care si-ar putea lua adio de la portofoliu este Radu Berceanu, ministrul transporturilor. Cu ce a gresit? Nu a imbunatatit drumurile si caile ferate, nu a fost in stare sa termine nici macar o autostrada, iar ministerul sau a folosit prea putine fonduri europene.

Dupa domnul Berceanu, se iteste – timid – Adriean Videanu, ministrul Economiei si comertului. Pacatele lui sunt mai putine, dar mult mai grele. A promovat nepotismul si nu a facut nimic pentru a incuraja mediul de afaceri. Din aceasta cauza, marile companii de stat au pierdut multe miliarde.

In mod natural, domnilor Berceanu si Videanu si se alatura Vasile Blaga, ministrul Administratiei si Internelor. In cazul lui, putem vorbi de cheltuieli enorme si performante minuscule. Mentionam doar ca, in timpul domniei sale, numarul accidentelor rutiere a crescut foarte mult.

Pe lista posibililor remaniati se inscrie si Daniel Funeriu, ministrul Educatiei. Domnul in cauza nu a fost in stare sa faca nimic pentru cadrele didactice aduse la limita saraciei. In plus, nu a fost capabil sa elaboreze o programa ce ar permite scolilor sa pregateasca specialistii ceruti pe piata muncii.

La fel de ineficient s-a dovedit si Mihai Dumitru, ministrul Agriculturii. Nu a fost in stare sa ia masuri de natura sa revitalizeze agricultura, in plus si i-a lasat pe fermieri fara subventii.

Ultimul, dar nu cel din urma, este Cseke Attila, ministrul sanatatii. In mandatul sau s-a petrecut tragedia de la Maternitatea Giulesti. Aici ne-am putea opri, doar ca ministrul Cseke mai are greseli la activ. Din cauza ca nu a stiut sa managerieze situatia, se confrunta cu un aflux de medici care pleaca din Romania. Si nici macar pretul medicamentelor nu a fost in stare sa-l mentina la un nivel rezonabil in vreme de criza.

Lista ministrilor care ar putea parasi cabinetul se incheie cu Gabriel Sandu, de la Comunicatii si Kelemen Hunor de la Cultura.