MAE mai asteapta materialul electoral de la 52 de sectii de votare din strainatate

nbsp;

Ministerul Afacerilor Externe mai are de predat catre Biroul Electoral pentru Strainatate materialele electorale de la 52 de sectii de votare din strainatate, care in prezent este in drum spre tara, informeaza MAE intr-un comunicat transmis sambata.

Ministerul Afacerilor Externe a finalizat pana sambata dupa-amiaza predarea catre Biroul Electoral pentru Strainatate a tuturor materialelor electorale primite de la 242 de sectii de votare de peste hotare. Predarea-primirea documentelor s-a facut pe baza de proces verbal, la operatiune participand membrii Biroului Electoral pentru Strainatate, inclusiv reprezentantii partidelor politice, subliniaza MAE.

Toate materialele de la celelalte 52 de sectii de votare sunt in tranzit spre Romania, urmand sa fie primite, in functie de fusul orar si de distanta. Ele vor fi predate Biroului Electoral pentru Strainatate pe masura ce sosesc, precizeaza MAE.

Potrivit ministerului, coletele care au venit dupa decizia Curtii Constitutionale privind renumararea voturilor au fost predate Biroului Electoral pentru Strainatate sigilate, insa coletele care venisera inaintea deciziei Curtii fusesera deschise pentru a se face repartitia documentelor in functie de institutia la care trebuiau trimise (Biroul Electoral pentru Strainatate, Tribunalul Bucuresti, AEP), potrivit legii, reaminteste institutia.

O parte din coletele care au sosit in Centrala MAE pana la decizia Curtii Constitutionale privind renumararea voturilor nule au fost deschise, pentru a se face repartitia documentelor, conform legii, in functie de destinatar – Biroul electoral pentru strainatate, Tribunalul Bucuresti sau AEP, a explicat MAE intr-un comunicat transmis vineri seara.

Centrala MAE a inceput sa primeasca, din data de 9 decembrie 2009, de la sectiile de votare primele colete cu materialele folosite in procesul electoral, in conformitate cu instructiunile date in data de 8 decembrie, la ora 24.00: procesele verbale privind nbsp; rezultatele votarii, buletinele de vot nule, buletinele de vot contestate, intampinarile, contestatiile si materialele la care acestea se refera, tabelele utilizate in sectiile de votare, declaratiile pe propria raspundere. Corespondenta a venit fie in plicuri – de la sectiile de votare cu participare foarte mica, fie in cutii – de la sectiile de votare cu participare sporita. Organizarea corespondentei a fost pe tari si pe misiuni diplomatice, acestea trimitand documentele aferente sectiilor de votare din aria lor de responsabilitate.

Prin lege, Ministerul de Externe este obligat prin lege sa transmita toate aceste documente la autoritatile responsabile. Astfel, conform art. 715 alin. (5) lit. a) din Legea nr. 370/ 2004 pentru alegerea Presedintelui Romaniei, cu modificarile si completarile ulterioare, procesele verbale privind rezultatele votarii, buletinele de vot nule, buletinele de vot contestate, intampinarile, contestatiile si materialele la care acestea se refera vor fi predate de catre birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate, prin intermediul MAE, Biroului electoral pentru sectiile de votare din strainatate, sau, in cazul in care acesta si-a incetat activitatea, Tribunalului Bucuresti.

Potrivit aceluiasi articol, dosarele cuprinzand tabelele electorale utilizate in cadrul sectiilor de votare din strainatate si declaratiile pe propria raspundere prevazute de art. 195 alin (5) din actul normativ mentionat anterior vor fi predate de catre Birourile electorale ale sectiilor de votare din strainatate, prin intermediul MAE, Autoritatii Electorale Permanente.

quot;In conformitate cu aceste prevederi legale, o parte din coletele care au sosit in centrala pana la decizia Curtii Constitutionale privind renumararea voturilor nule au fost deschise, pentru a se face repartitia documentelor, in functie de destinatar (pe de o parte, Biroul electoral pentru strainatate sau Tribunalul Bucuresti, si, pe de alta parte, Autoritatea Electorala Permanenta) quot;, se arata in comunicatul Ministerului de Externe transmis vineri seara.

MAE precizeaza din nou in comunicatul transmis sambata ca are doar un rol intermediar in gestionarea documentelor folosite in procesul electoral, in sensul ca le primeste de la sectiile de votare si le transmite mai departe Biroului Electoral pentru Strainatate, Tribunalului Bucuresti si Autoritatii Electorale Permanente, potrivit Legii nr. 370/ 2004.

De asemenea, MAE subliniaza ca are doar un rol logistic si tehnic in organizarea alegerilor din strainatate. MAE nu se ocupa de numararea voturilor si nici nu a gestionat procesul electoral. Toate instructiunile privind derularea votului si a procesului de votare au fost transmise de Biroul Electoral pentru Strainatate.

In plus, pe site-ul www.mae.ro, MAE a publicat atat situatia participarii la vot la toate scrutinele din strainatate (sursa fiind INS), situatia distribuirii buletinelor de vot la ambele tururi de scrutin, precum si informatii oferite de Biroul Electoral pentru Strainatate (inclusiv rezultatele alegerilor pe sectiile de votare si situatia statistica a voturilor valabile si nule din fiecare sectie de votare de peste hotare).

Precizarile MAE intervin in conditiile in care PSD acuza ca votul in strainatate nu s-a desfasurat in conditii total legale, facilitandu-se frauda. PSD sustine ca declaratiile pe propria raspundere ale alegatorilor din strainatate ar fi fost completate si dupa incheierea procesului electoral. Mai mult, PSD spune ca in cazul unor sectii de vot din strainatate este putin plauzibil numarul mare de alegatori care s-au prezentat la urne raportat la timpul de votare si la posibilitatile logistice.

In cele 294 de sectii de vot organizate in strainatate au votat in total peste 147.600 de cetateni romani, o participare record, care a depasit participarea fara precedent inregistrata in primul tur al alegerilor, cand la urne au mers peste 94.000 de romani. La referendumul vizand demiterea presedintelui, din mai 2007, cand romanii se bucurau de libera circulatie in UE de numai cinci luni, votasera peste 75.000 de romani din strainatate, acesta fiind precedentul record de participare al diasporei la vot.

La alegerile prezidentiale de anul acesta MAE a trimis circa 600.000 de buletine de vot la sectiile din strainatate, in conditiile in care diaspora romana este estimata in prezent la circa trei milioane de persoane. Scrutinul prezidential din 22 noiembrie si 6 decembrie a fost primul care a avut loc dupa aderarea Romaniei la UE.

Spre deosebire de votul din tara, unde cei doi contracandidati au obtinut rezultate foarte stranse, presedintele Traian Basescu a obtinut la turul doi al alegerilor 78% din voturile romanilor de peste hotare.

Sursa foto: Gandul