MARGARET THATCHER a murit. Doamna de Fier a suferit un atac cerebral


MARGARET THATCHER a murit, luni, la varsta de 87 de ani. Margaret Thatcher a fost premierul Marii Britanii in perioada 1979 – 1990 si era considerata un titan al politicii internationale. Doamna de Fier va fi inmormantata langa sotul sau, asa cum i-a fost dorinta. Fostul premier britanic a murit in urma unui atac cerebral, transmite presa internationala.

"Cu mare tristete, Mark si Carol Thatcher au anuntat luni dimineata ca mama lor, baroneasa Thatcher, a murit in urma unui atac cerebral", a declarat purtatorul sau de cuvant, lordul Bell, citat de agentiile de presa internationale.
Baroneasa MARGARET THATCHER va avea o ceremonie funerara cu onoruri militare la Catedrala St. Paul’s. 

Fostul premier britanic MARGARET THATCHER a avut mai multe probleme de sanatate in ultimii ani. In 2002 a suferit o serie de atacuri cerebrale minore si a fost sfatuita de medici sa nu mai tina discursuri publice. Fiica sa, Carol Thatcher, a declarat ca mama ei se lupta cu dementa senila.  La sfarsitul anului trecut, a suferit o operatie de inlaturare a unui nodul la vezica urinara. 

Dupa anuntul mortii Doamnei de Fier, a venit si reactia premierului britanic, David Cameron. "Am pierdut un mare lider, un premier grozav si un mare cetatean britanic".
La randul sau, regina Marii Britanii, Elisabeta a II-a, va trimite un mesaj privat de condoleante familiei.
Premierul roman, Victor Ponta, a scris, pe contul de Facebook: "Doamna Thatcher a fost un lider de o importanta istorica si un simbol al maturitatii politice. A fost, dincolo de orice indoiala, una dintre cele mai puternice femei din lume, care si-a asumat responsabilitatea de a conduce destinul Marii Britanii spre secolul XXI".
In opinia lui Mircea Geoana, MARGARET THATCHER, un model de forta si tenacitate, ar putea fi inlocuita doar de Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Geoana mai considera ca in perioada imediat urmatoare vom asista la revenirea in prim-plan a lui Hillary Clinton.
MIRCEA GEOANA: A fost un personaj de o ambitie si tenacitate remarcabila. Plecata de jos, ea a reinventat politica in Marea Britanie. Din punct de vedere al sistemului parlamentar din Marea Britanie, Margaret Thatcher a facut o revolutie. A venit cu o teorie economica si sociala extraordinar de arbitrara. A facut o privizatizare foarte brutala si a revitalizat economia britanica. E un personaj absolut remarcabil care si a plan international a fost foarte viguroasa, inclusiv in razboiul din Kosovo. A fost o personalitate foarte complexa. A avut si excese, rezistenta in Partidul Conservator din Marea Britanie, dar ramane un titan al politicii internationale. 
Margaret Roberts (Thatcher), s-a nascut la data de 13 octombrie 1925 in oraselul Grantham, Lincolnshire. Provine dintr-o familie instarita, implicata politic, tatal fiind fost primar. Si-a dorit sa intre in politica inca din adolescenta.
Margaret Thatcher a fost prima femeie premier in Marea Britanie si a detinut trei mandate, intre 1979 si 1990. Avocata, Thatcher a fost aleasa parlamentar de Finchley in 1959. In guvernul din 1970, al lui Edward Heath, a fost numita ministru pentru Educatie si Stiinta. Peste cinci ani, a luat locul lui Heath in fruntea Conservatorilor si a devenit lider al opozitiei si prima femeie aflata la conducerea unui partid in Marea Britanie. In 1979, Partidul Conservator a castigat alegerile si Thatcher a devenit premier.