MARY LEAKEY, arheologul insotit in Google Doodle de doi caini dalmatieni

 Doodle Google reprezinta astazi una dintre realizarile cele mai faimoase ale lui MARY LEAKEY- descoperirea veche de 3,5 milioane de ani a unei fosile de hominid, descoperire facuta la Laetoli din Tanzania.

MARY LEAKEY a descoperit in 1948 craniul primatei pristorice din Miocen Proconsul africanus, considerata a fi un stramos al oamenilor.

MARY LEAKEY, GOOGLE DOODLE ANIVERSAR

Celebrul arheolog britanic si antropolog MARY LEAKEY a fost onorat cu un doodle Google pentru a marca 100 de ani de la nasterea sa. Pasiunea ei pentru fosile a fost influentata de verii ei, anticarul John Frere si arheologul Sheppard Frere. Doodle Google reprezinta una dintre realizarile cele mai faimoase ale lui MARY LEAKEY: descoperirea craniului primatei Proconsul africanus.

MARY LEAKEY este insotita in Google Doodle de doi caini dalmatieni, care au insotit-o in multe calatorii.

MARY LEAKEY a facut unele dintre cele mai importante descoperiri arheologice legate de stramosii oamenilor si a revolutionat modul in care oamenii de stiinta se raporteaza la evolutia speciei umane.

MARY LEAKEY, supranumita cautatoarea de comori

MARY LEAKEY s-a nascut pe 6 februarie 1913 in Londra si si-a petrecut copilaria in SUA, Franta, Italia si Egipt, unde tatal ei lucra ca pictor. La 12 ani, a asistat la excavarea unei pesteri din Les Eyzies (Franta), moment in care i-a fost starnit interesul pentru arheologie.

MARY LEAKEY (la nastere Mary Douglas Nicol) si-a petrecut copilaria calatorind prin Europa.

MARY LEAKEY avea 12 ani atunci cand a avut posibilitatea de a-l insoti pe arheologul francez Elie Peyrony in peregrinarile sale. Pana atunci colecta tot felul de obiecte ciudate de la groapa de gunoi.

MARY LEAKEY nu parea interesata de altceva in afara de arheologie si pictura si a fost de doua ori exmatriculata, prima data dupa ce a refuzat sa recite o poezie, iar a doua oara dupa ce a provocat o explozie in laboratorul de chimie. Talentata la desen, MARY LEAKEY s-a angajat pe un santier arheologic din Marea Britanie, unde a ilustrat progresele pe care le faceau oamenii de stiinta. A devenit pasionata de Epoca de Piatra, iar in 1937 s-a maritat cu arheologul Louis LEAKEY, pe care l-a cunoscut dupa ce acesta i-a propus sa-i ilustreze un text.

MARY LEAKEY a descoperit in 1948 craniul primatei Proconsul africanus, considerata a fi un stramos al oamenilor.

MARY LEAKEY s-a mutat inapoi la Londra, unde a participat la mai multe prelegeri pe teme arheologice si a luat parte la mai multe excavari.

MARY LEAKEY s-a casatorit cu arheologul Louis LEAKEY, alaturi de care a trait o viata in deplina libertate, plina de pasiune si aventuri. Louis si MARY LEAKEY au avut trei baieti, pe care i-au dus de mici in situri arheologice. Leakey si-a continuat cariera si dupa moartea sotului ei, in 1972.

De-a lungul carierei sale, MARY LEAKEY a luat parte la descoperirea celui mai mare dinte de elefant (Swanscombe, 1934), a descoperit multe unelte primitive vechi de sute de mii sau milioane de ani (Tanzania, 1935-1959), dar si 15 noi specii de animale si un nou gen.

Cea mai mare descoperire a lui MARY LEAKEY a fost craniul de Proconsul africanus, o primata preistorica din Miocen (18-15.000.000 ani i.e.n), considerata stramosul comun al maimutelor, punctul din care a inceput evolutia speciei umane.

Gandurile pe care MARY LEAKEY le-a impartasit i-a fermecat pe toti cei din jurul sau, si chiar si pe cei care nu au cunoscut-o. „Imi placea sa fac sapaturi. Eram curioasa. Imi placea sa desenez tot ceea ce gaseam.” „Mai degraba prefer sa stau intr-un cort decat intr-o casa.”, spunea ea. „Niciodata nu am reusit sa iau un exam in timpul scolii si cu siguranta nu am sa pot face asta vreodata”.

MARY LEAKEY a murit pe 9 decembrie 1996 in Nairobi (Kenya), la varsta de 83 de ani, lasand in urma o mostenire importanta in domeniul paleoantropologiei, munca ce a fost continuata de fiii ei .