MAZ-79111, un super-vehicul militar al Rusiei! Suprematia militara, incotro?

Se stie ca Rusia este bine dotata la capitolul tehnologie militara, insa in niciun caz nu poate ameninta SUA. Pana in 1980, armamentul pe atunci a Uniunii Sovietice nu era cu nimic inferior celui american, insa rusii au fost depasiti odata cu adaptarea SUA la sistemele de arme a microprocesoarelor, utilizate cu succes in misiuni spatiale.

MAZ 7911 este unul dintre cele mai performante vehicule militare ale Rusiei. Vehiculul de 8×8 se afla in dotarea fortelor militare din Belarus, este dotat cu un motor V12 de 650 cp, iar viteza maxima este de 80 km/h. Vehiculul este echipat cu un lansator de rachete impresionant. Racheta folosita este de calibru 300 mm, cu zbor autonom dotat cu sistem de control care prevede o crestere a preciziei focului cu un factor de doua-trei puncte, comparativ cu rachetele nedirijate.

MAZ-79111 poate transporta 72 de rachete puternic explozive, mine anti-tanc, munitie, focos unitar si combustibil exploziv. MAZ poate trage la o raza de 90 km.Lansatorul este echipat cu o cabina inchisa, conducatorul auto fiind asezat in partea din fata a vehiculului pe partea stanga. Lansatorul se bazeaza pe un MAZ – 543 M modificat. MAZ este echipat cu un sistem central de reglementare a presiunii din anvelope care permite soferului sa adapteze presiunea in avelope pentru a se potrivi cu terenul pe care se afla.Vehiculul este folosit in Belarus, Ucraina, Zerdbaijan, Emiratele Arabe Unite.

Compania producatoare este Motovilikha Plants Corporation.Rusia vs SUAAmericanii au introdus in dotare, dupa anii ’80,o noua generatie de avioane militare multirol (F-16, F-15, F-18), obligand cercetatorii sovietici sa dea o replica prin MIG-29 si SU-27. Ce componenta a sistemelor de arme asigura americanilor aceasta suprematie? C4I (Command, Control, Communications, Computers, and Intelligence) reprezinta un concept modern, vazut ca singura modalitate actuala de multiplicare de pana la 10 ori a mobilitatii, vitezei de reactie, eficacitatii si preciziei tehnicii de lupta conventionale, bazata pe utilizarea pe scara larga a celor mai noi generatii de microprocesoare si a echipamente de comunicatii, integrate senzorilor de descoperire si dirijare a armelor, scrie Vocea Rusiei.

In 2008, dupa razboiul din Osetia de Sud cu Georgia, Rusia a fost obligata sa infiinteze o agentie de cercetare in domeniul Apararii, asemanatoare cu Defense Advanced Research Projects a Pentagonului (DARPA a aparut in anul 1958 ca raspuns direct fata de progresul URSS in domeniul rachetelor si mai ales ca urmare a lansarii de catre URSS a satelitului Sputnik). Agentia ruseasca se ocupa cu cercetarile ”de mare risc stiintific si dezvoltarea studiilor considerate descoperiri de ultima ora” pentru industria militara a Rusiei.Pe 20 noiembrie 2009, a fost lansat pe o orbita circulara, la 900 km altitudine, satelitul Lotos-S, cantarind 3,25 t utilizat in principal de Trupele de Uscat ale Federatiei Ruse.

Acesta este primul din noua generatie ruseasca de sateliti ELINT, dispunand de supersenzori si antene de supraveghere in intreg spectrul emisiei radioelectronice. Pe aceeasi platforma se afla montate echipamente care analizeaza semnalul cu ajutorul amprentelor stocate in memorie, il prelucreaza, localizand tinta, identificand tipul instalatiilor sau vehiculelor militare conectate in retea. Echipamentele transmit simultan si secretizat, intr-una sau mai multe retele, un volum mare de date prelucrate, referitoare la evolutia tintei/tintelor localizate. Reteaua de sateliti MKRT, deschisa odata cu lansarea satelitului Pion-NKS, face cam acelasi lucru, avand drept scop localizarea navelor potential inamice purtatoare de rachete si submarinelor, precum si dirijarea de precizie a armelor de la bordul navelor marinei militare rusesti, mai scrie Vocea Rusiei.

In august 2012, purtatorul de cuvant al institutului Reshetnev, specializat in aplicatii militare ale satelitilor a anuntat ca noul satelit SKA cantarind 20 t, este in faza de testare la sol. Acest obiect cosmic gigantic dispune de 2 antene cu diametrul de 48 m si va fi plasat pe o orbita eliptica alungita sau geostationara. Rolul sau va fi acela de a ghida cu precizie armele tuturor celor 3 categorii de forte ale Federatiei ruse si de a asigura superioritatea in campul informational.Federatia Rusa a anuntat ca Fortele sale Aeriene urmeaza sa fie dotate cu avioane de lupta si elicoptere noi, in valoare de 723 de miliarde USD. Aceasta infuzie de tehnologie noua, insumand aproape 70% din arsenalul militar al Rusiei, are ca fundament o reforma structurala care vizeaza in primul rand introducerea de armament de inalta precizie, sisteme electronice de razboi electronic si sisteme de recunoastere fara pilot.

Multe dintre obiectivele reformei au inceput deja sa fie puse in aplicare din 2011 in aviatia strategica si tactica.Avionul rusesc T-50, ”invizibil” pe radar, este mai usor, mai rapid decat F-22 si este singurul avion de generatia a 5-a ce poate duce lupta aeriana de la egal la egal cu Raptorul american. T-50 este cu 2 tone mai usor si mai rapid decat F-22 (2.600 km/h fata de 2.410 km/h), el realimentandu-se dupa un zbor de 4.300 km, in timp ce Raptorul, la doar 2.500 km. Avionul rusesc are nevoie la decolare, de o pista cu lungimea de 350 m, in timp ce F-22 de 950 m. Avionului cu cel mai ridicat plafon de zbor, MIG 35, i s-a montat un noul radar (Zhuk) care ”vede” tinte aeriene la o distanta de 250 km, urmarind automat 30 dintre acestea si poate dobori simultan pe 8 dintre cele mai periculoase.Avionul Su-34 va deveni aparatul ideal de atac la sol si interdictie aeriana pe care armata rusa si l-a dorit dupa incheierea Razboiului Rece.