Mamele care nasc in timp ce se afla in concediu maternal, primesc 600 de lei in plus

Mamicile care nasc in timp ce se afla in concediul de crestere a copilului vor primi in plus de la stat suma de 600 de lei, a declarat vineri ministrul Muncii, Ioan Botis. Sase sute de lei. Legea specifica foarte clar ca mai au aceasta indemnizatie de 600 de lei pentru al doilea, al treilea copil , a spus Botis.
Guvernul a adoptat, la finele anului trecut, o ordonanta de urgenta prin care s-a modificat sistemul indemnizatiei de crestere a copilului. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial.
Potrivit noii legi, femeile care au devenit mame de la 1 ianuarie 2001 au la dispozitie doua modalitati de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului:
1. Perioada de acordare a indemnizatiei pe perioada de 1 an, cuatumul acesteia fiind cuprins intre 600 si 3.400 de lei. Mamele care opteaza pentru aceasta formula isi vor putea prelungi concediul pana la 24 de luni, al doilea an fiind neplatit. Prima de 500 de lei pentru reintoarcerea la locul de munca va fi acordata lunar, pana cand copilul va implini 2 ani.
2. Perioada de acordare a indemnizatiei de 2 ani, cu un cuantum cuprins intre 600 si 1.200 de lei.